Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Σήμερα η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σήμερα η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου  

Στις 8 Σεπτεμβρίου τα αποκαλυπτήρια στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή του Έφιππου Πολεμιστή, όπως το αποκαλούν επισήμως οι αρχές της ΠΓΔΜ) στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα πηγές του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων «Κέντρο», στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.


Η συναρμολόγηση του αγάλματος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και αρχικά από τον αναφερόμενο δήμο ανακοίνωσαν ότι η τοποθέτηση θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης και το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να αναγερθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην πλατεία των Σκοπίων.

Στη διάρκεια της περασμένης ημέρας αρκετοί περαστικοί αντίκρισαν το τεράστιο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου πεσμένο στην πλατεία των Σκοπίων.

Τα αποκαλυπτήρια της όλης κατασκευής του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσης 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.

Το ύψος του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου “Φερντινάντο Μαρινέλι” από την Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.

Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα.

Η δαπάνη της όλης κατασκευής ανέρχεται στα 9,4 εκατ.ευρώ.

Το άγαλμα και η επιχάλκωση του κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.



Το άγαλμα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Με αφορμή τις αναγγελίες για την τοποθέτηση του Μ.Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, κάλεσαν, τις προηγούμενες ημέρες, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές από την μεριά της Ελλάδας.



πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin