Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Τι κόβεται σε συντάξεις, επιδόματα - Νέες εισφορές

Τι κόβεται σε συντάξεις, επιδόματα - Νέες εισφορές 
 
Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, στα κοινωνικά επιδόματα, στο ΕΚΑΣ, αλλά και στα επιδόματα ανεργίας, περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, που αφορά το υπουργείο Εργασίας.

Οι περικοπές δαπανών από περικοπές στους φορείς κοινωνικής πολιτικής (ασφαλιστικά ταμεία, Εργατική Κατοικία, Εστία και ΟΑΕΔ) θα φθάσουν έως το 2015 τα 4,483 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων θα αγγίξουν τα 3,065 δισ. ευρώ.

Η εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει τα εξης:

· Μείωση δαπανών

1. Εξορθολογισμός επιδομάτων και περικοπή δικαιούχων παροχών Εργατικής Εστίας, Εργατικής Κατοικίας, ΟΑΕΔ και άλλων κοινωνικών παροχών
. Η μείωση της δαπάνης θα φθάσει τα 661 εκατ. ευρώ. Θα επέλθουν αλλαγές στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας των εποχιακώς απασχολουμένων που εργάζονται μερικούς μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους επιδοτούνται. Τίθενται εισοδηματικοί περιορισμοί για τους δικαιούχους επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, αλλά και των παροχών των Οργανισμών Εργατική Κατοικία και Εστία.

2. Διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων των συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων.
Η μείωση της δαπάνης φθάνει τα 841 εκατ. ευρώ. Θα ελεγχθούν όλες οι παροχές προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις που δίδονται σε μη δικαιούχους.

3. Μείωση του εφάπαξ βοηθήματος
το οποίο θα αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλονται. Εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Η μείωση ενδέχεται να φθάσει το 10%,, ενώ θα αφορά και όσους έχουν υποβάλλει την αίτηση και καθυστερεί η απόδοση του εφάπαξ λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλαγές θα υπάρξουν στον υπολογισμό του εφάπαξ σε όσα ταμεία αντιμετωπίζουν αναλογιστικό έλλειμμα.

4. Μείωση των επικουρικών συντάξεων
. Εξοικονόμηση 860 εκατ. ευρώ. Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ειδικά, στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ταυτοχρόνως αναμένεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση.

5. Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) στις συντάξεις
. Αυξάνεται - πιθανότατα από την 1η Σεπτεμβρίου - η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλουν εισφορά από 4% έως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% έως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά - κατά μέσο όρο - θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.

Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις
. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% έως 10% αναλόγως με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης.

6. Μείωση κατά 6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ
(ναυτικοί). Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

7. Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός αναπηρικών συντάξεων
. Εξοικονόμηση 625 εκατ. ευρώ. Σταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν στο 10% το 2015 και στο 8% το 2020.

8. Μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ
με την επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τους αλλοδαπούς που διαμένουν εκτός της χώρας. Εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ.

9. Εξορθολογισμός και αξιολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων.
Εξοικονόμηση 760 εκατ ευρώ.
· Αύξηση εσόδων

1. Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων στους δημοσίους υπαλλήλους
. Εσοδα ύψους 455 εκατ. ευρώ.

2. Αντίστοιχη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, έδοσα 100 εκατ. ευρώ.

3. Αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ)
στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον έσοδα 305 εκατ. ευρώ. Σήμερα εισφορά (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%.

4. Καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας,
από το 25% στο 16% και αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγή. Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1,320 δισ. ευρώ.

5. Αύξηση των εισφορών
στα ασφαλιστικά ταμεία ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ. Επιπλέον έσοδα ύψους 885 εκ. ευρώ.
 
 
 
πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin