Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Η δίαιτα της χαράς

Η δίαιτα της χαράς 
Όποιες και αν είναι οι συνθήκες της ζωής μας, όλοι έχουμε μια έμφυτη τάση προς την χαρά και την ευτυχία. Κανείς δεν θέλει να είναι δυστυχισμένος και μίζερος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την γενικευμένη κατήφεια. Αν έχετε σκεφτεί τα πάντα κι αποτέλεσμα δεν βλέπετε, δοκιμάστε να φάτε.


Όχι! Το φαγητό δεν είναι ευτυχία. Το σωστό φαγητό όμως, μπορεί να μας κάνει χαρούμενους. Κάποιες τροφές έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν την «χημεία» του εγκεφάλου, στέλνοντας την διάθεσή μας στα ύψη. Για να είστε χαρούμενοι όλη μέρα, ακολουθήστε τις ακόλουθες τρεις προτάσεις του αμερικανικού περιοδικού Health.

Πρωινό: Κανέλα, κινόα και βατόμουρα
Βάζουμε ¼ της κούπας γάλα χαμηλών λιπαρών, ¼ νερό κι άλλο τόσο καθαρισμένο και πλυμένο κινόα, σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει και ανακατεύουμε μισή κούπα μαύρα μούρα μαζί με μια μύτη του κουταλιού κανέλα. Ιδανικό σερβίρισμα με μια κουταλιά της σούπας ψημένα καρύδια.
Γιατί: Το κινόα χαίρει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερης εκτίμησης για την υψηλή διατροφική του αξία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, της τάξεως του 13%. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Μας δίνει λοιπόν, άφθονη ενέργεια για όλη την διάρκεια της ημέρας, δίχως να μας βαραίνει καθώς είναι εύπεπτο.
Η βιταμίνη D που περιέχεται στο γάλα τονώνει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, γνωστής ως ορμόνη της χαράς, ενώ η ευεργετική κανέλα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμποδίζοντας τα σκαμπανεβάσματα στην διάθεσή μας. Τέλος, τα βατόμουρα φαίνεται πως βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων του εγκεφάλου, ενισχύοντας την μνήμη και τις μαθησιακές μας δυνατότητες.

Μεσημεριανό: Σολωμός λεμονάτος και σαλάτα με ξηρά φασόλια
Φτιάξτε μια σαλάτα με μισή κούπα λευκά ξηρά φασόλια, ¼ της κούπας ψητές κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας, μια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο κόκκινο πιπέρι. Συνοδεύετε με ένα φιλέτο σολομού, το οποίο περιχύνετε με 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού.
Γιατί: Ο σολωμός χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνη Β6, εκτοξεύει την σεροτονίνη του οργανισμού μας στα ύψη, τονώνοντας την καλή μας διάθεση. Τα λευκά φασόλια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που συμβάλλει στο να απομακρύνουμε την κακοκεφιά που συνδέεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τέλος, το κόκκινο πιπέρι και το λεμόνι μας παρέχουν την πολύτιμη βιταμίνη C, που συμβάλλει στην αναδόμηση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Βραδινό: Παέγια με σαφράν, γαρίδες και ρεβίθια
Μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά ρίξτε μέσα 6 μεγάλες καθαρισμένες γαρίδες και μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι οι γαρίδες να γίνουν αδιαφανείς και μετακινήστε της σε ένα πιάτο.
Στο τηγάνι ρίξτε ¼ κονσέρβα χυμό ψιλοκομμένης ντομάτας, λίγο κρόκο (σαφράν) στην μύτη του κουταλιού κι άλλο τόσο καυτερή σος. Προσθέστε ¼ της κούπας ανεπεξέργαστο ρύζι και ¼ της κούπας βρασμένα ρεβίθια. Βράζεται για 5 λεπτά και κατόπιν ρίχνετε μέσα τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν.
Γιατί: Ο κρόκος είναι γνωστός ως το φυσικό αντικαταθλιπτικό. Ανάμεσα στις ευεργετικές του ιδιότητες είναι η καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού, όπως επίσης η ενίσχυση της μνήμης και της μάθησης. Τα ρεβίθια που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ κι ένα αμινοξύ που ελέγχει κι ενισχύει την καλή διάθεση, την τρυπτοφάνη. Τέλος, οι γαρίδες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, ενώ το ανεπεξέργαστο ρύζι παρέχει στον οργανισμό μας αξιόλογη ποσότητα μαγνησίου, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω.
 
πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin