Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Γερμανοί, οι πρώτοι ξένοι σε ελληνικά ομόλογα

 
 Τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι ιδιοκτήτες ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχοντας στην κατοχή τους 22,7 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με συνολική έκθεση 56,7 δισ. δολάρια, βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Γερμανία, σε ό,τι αφορά στην κατοχή κρατικών ομολόγων, που ανέρχονται στα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της BIS του Ιουνίου.

Τα συνολικά στοιχεία  για τις γαλλικές τράπεζες ενισχύθηκαν από τα 39,6 δισ. δολάρια σε δανεισμό προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κυρίως εξαιτίας της ελληνικής μονάδας της Credit Agricole, της Emporiki Bank. Τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν μεγάλες τραπεζικές μονάδες στη χώρα.

Στο τέλος του 2010, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους πιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας, και σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, ανήλθαν στα 54,2 δισ. δολάρια, από τα οποία το 96% αφορά σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αντιστοιχούν στο 69% της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ίσως τους ζητηθεί να αναλάβουν μέρος των χρεών, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει τα σχέδιά της για το roll-over του χρέους που έχουν οι πιστωτές, σε ένα πρόγραμμα τύπου Βιέννης.

Όπως σημείωσε και αναλυτής της Braclays Capital, οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές, έχουν και τα δύο τρίτα του χρέους, και αυτό καθιστά πιο εύκολη τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη ενός αξιοπρεπούς ποσοστού αποτυχίας σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κατόχων ελληνικών ομολόγων, είναι η BNP Paribas με 5 δισ. ευρώ, η Dexia με 3,5 δισ. ευρώ, η Commerzbank με 3 δισ. ευρώ, η Societe Generale με 2,7 δισ. ευρώ, η ING Groep με 2,4 δισ. ευρώ και η Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Goldman Sachs Group σε ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περί τα 60 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, ενώ η Citigroup υπολογίζει ότι η ΕΚΤ έχει 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.





Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin