Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Δηλητήριο ο αέρας που αναπνέουμε...

 

 Για 350.000 πρόωρους θανάτους ετησίωs στα μεγάλα αστικά κέντρα τηs ΕΕ υπολογίζεται ότι ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, μια από τις μεγαλύτερες πληγές του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αιτία είναι οι σοβαρές βλάβες που προκαλεί στην καρδιά και τους πνεύμονες.  

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος είναι οι τρεις ελληνικές πόλεις με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (PM10 PM 2,5) που κάνουν όλο και συχνότερη την εμφάνιση τους λόγω κυρίως των ρύπων από τις εξατμισεις των αυτοκινήτων, τους καυστήρες θέρμανσης αλλά και την έλλειψη πρασίνου.  


Ιδιαίτερα στη  Θεσσαλονίκη, τα σωματίδια τύπου PM 2,5 που προέρχονται από την κυκλοφορία των οχημάτων ξεπερνούν, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, δύο φορές τα επιτρεπόμενα όρια της ΕΕ.  


Πριν ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το Βέλγιο, την Ρουμανία και την Ελλάδα να εφαρμόσουν τους Ευρωπαικούς κανόνες για την ποιότητα της υγείας καθώς δεν είχαν καταφέρει να περιορίσουν τις μεγάλες εκπομπές

 αιωρούμενων σωματιδίων.

Η χώρα μας πριν από δύο μήνες υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία μπαίνουν ποιοτικά κριτήρια στην ατμόσφαιρα σε ρύπους όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το βεβζόλιο κ.α. Ομως τα όρια για την ποιότητα της ατμόσφαιρας προβλέπεται να τεθούν το 2015!  


Από το γραφείο  του Επιτρόπου για το περιβάλλον είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα παραπέμπονταν οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει να παράταση έως και τον Ιούνιο του 2011...




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin