Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται


Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν υψηλές κι ευμετάβλητες το 2011 και το 2012, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.


Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αποτελούν σημαντική πολιτική ανησυχία καθώς συνέβαλαν στο να ξεσπάσουν οι λαϊκές εξεγέρσεις που ανέτρεψαν τα καθεστώτα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, με τις ταραχές να εξαπλώνονται στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή, περιοχές που εισάγουν μεγάλες ποσότητες δημητριακών.


Οι τιμές των τροφίμων διεθνώς έπεσαν τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, χάρη στις μειώσεις των τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης, αλλά παρέμειναν πολύ αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο FAO.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος μετρά τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων με βάση ένα «καλάθι» των βασικών ειδών διατροφής -το οποίο συμπεριλαμβάνει δημητριακά, σπόρους καλλιεργούμενους για την παραγωγή λαδιού, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη- έπεσε στις 232 μονάδες τον Μάιο από τις 235 τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο 37% υψηλότερο από ό,τι τον Μάιο του 2010.

«Η γενική κατάσταση όσον αφορά τις γεωργικές σοδειές και τα βασικά διατροφικά είδη είναι σφιχτή, με τις τιμές παγκοσμίως σε επίμονα υψηλά επίπεδα, (κάτι που) αποτελεί μια απειλή για πολλές χώρες με χαμηλά εισόδημα που έχουν έλλειψη τροφίμων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάλαμ, διευθυντής του τμήματος τροφίμων και αγορών του FAO.


Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί 3,5% στα 2,315 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, μετά την πτώση 1% που είχε καταγραφεί το 2010, αλλά δε θα επαρκέσει για να δημιουργηθούν εκ νέου ισχυρά αποθέματα τα οποία θα συνέβαλαν στην σταθεροποίηση των τιμών, ανέφερε ο FAO στην τακτική έκθεσή του Food Outlook (διαθέσιμη στο www.fao.org).

Οι αμέσως προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμοι για να κριθεί πώς θα πάνε οι σημαντικότερες σοδειές εφέτος, σύμφωνα με την έκθεση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin