Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Σαουδική Αραβία: Ακτιβίστριες καλούν μέσω ίντερνετ τις γυναίκες να οδηγήσουν

 

 Ακτιβίστριες καλούν σήμερα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να βγουν στους δρόμους και να οδηγήσουν αυτοκίνητα, παραβιάζοντας μαζικά το νόμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. 

Μέσα από το facebook και το You-tube οι ακτιβίστριες της Σαουδικής Αραβίας καλούν τις γυναίκες της χώρας να βγουν σήμερα στο δρόμο οδηγώντας, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας ότι είναι οι μόνες στον κόσμο που απαγορεύεται να πιάσουν τιμόνι δια νόμου.
Η εκστρατεία τους με τίτλο “Women2drive”, ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες στο ίντερνετ και καλεί “όσες από τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης να πάρουν το τιμόνι”. Σε ανάλογη διαδήλωση που είχε οργανωθεί για τον ίδιο σκοπό το 1990, βέβαια οι διαδηλώτριες είχαν συλληφθεί. Παρόλα αυτά αυτή τη φορά οι διοργανώτριες δηλώνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί "μέχρι την έκδοση βασιλικού διατάγματος που θα επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν".
Η απαγόρευση αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στην ελευθερία κίνησης και περιορίζει την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως να πάνε στο σουπερμάρκετ ή τα παιδιά στο σχολείο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστία η οποία ζητά την αλλαγή του νόμου που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Για όσους πάντως θέλουν να σχολιάσουν το πόσο επικίνδυνες είναι οι γυναίκες της Σαουδικ΄ςη Αραβίας στο τιμόνι, η σημερινή είναι ημέρα αργίας για τη χώρα και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι μειωμένη πριν από τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.
Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών τονίζουν ότι κανείς νόμος δεν απαγορεύει στη Σαουδική Αραβία στις γυναίκες να οδηγούν, αφού η απαγόρευση βασίζεται σε σχετική φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα), που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία, η νομοθεσία της οποίας βασίζεται σε μία δογματική ερμηνεία του Ισλάμ που προβλέπει τον διαχωρισμό των δύο φύλων.
Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απασχολούν έναν σοφέρ ή, εάν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, να εξαρτώνται από την καλή θέληση των αρσενικών μελών της οικογενείας τους.
Σύμβολο της εκστρατείας είναι η Μάναλ αλ-Σαρίφ, μία 32χρονη σύμβουλος ασφάλειας της Πληροφορικής που συνελήφθη στις 22 Μαΐου αφού οδήγησε το αυτοκίνητό της και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο Youtube που την έδειχνε να οδηγεί. Διαζευγμένη και μητέρα ενός μικρού αγοριού πέντε ετών, εξηγούσε στο βίντεο ότι οι μετακινήσεις της ήταν ορισμένες φορές εφιάλτης.
Το σχετικό αίτημα για την απελευθέρωση της Μάναλ αλ Σαρίφ, το οποίο απευθυνόταν στο βασιλιά Αμπντάλα, συγκέντρωσε 3.345 υπογραφές, ενώ περισσότερα από 24.000 άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μάναλ αλ-Σαρίφ μέσω του Facebook.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin