Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ενας Σεφ Αντιστεκεται στη Μαστιγα της Παχυσαρκιας


Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τον Jamie Oliver, αυτόν το συμπαθητικό Βρετανό σεφ που ξεσηκώνει τα πλήθη με τις εκπομπές μαγειρικής του. Πόσοι όμως έχουμε ακούσει για τον αγώνα που κάνει κατά της ασθένειας της παχυσαρκίας;



Το 2010 κέρδισε το βραβείο TED, για το οποίο αξίζει μια μικρή εισαγωγή. Πρωτοξεκίνησε το 1984 ως ένα διεπιστημονικό συνέδριο και έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν μεγάλο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με πολλές δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το ετήσιο βραβείο TED. Κάθε χρόνο οι εμπνευστές του επιλέγουν έναν ή περισσότερους ανθρώπους, των οποίων οι «ιδέες αξίζει να διαδοθούν» και τους βραβεύουν με 100.000 δολάρια και την ευκαιρία να κάνουν μια ευχή για ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Κατά καιρούς έχουν βραβευθεί καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικοί αλλά και κάθε είδους ακτιβιστές, οι οποίοι δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για να πετύχουν αλλαγές στον τομέα τους.

Ο Jamie Oliver κέρδισε αυτό το βραβείο πριν ένα χρόνο, για την προσπάθεια του να δημιουργήσει μια διαφορετική διατροφική κουλτούρα απ’ αυτήν που τείνουμε να υιοθετήσουμε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή το fast food. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 500 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι παγκοσμίως, ενώ σχεδόν 43 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα. Ο βρετανός σεφ αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και -εκμεταλλευόμενος τη δημοσιότητα του- να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιθυνόντων.


Εστιάζοντας πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και ύστερα στις ΗΠΑ, ο Oliver απέδειξε ότι το σχολείο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συντελούν στην παιδική παχυσαρκία. Εκατομμύρια μαθητές τρώνε καθημερινά τουλάχιστον δύο γεύματα στο χώρο του σχολείου και διαμορφώνουν τη διατροφική τους κουλτούρα απόλυτα εξαρτημένοι από την επιπολαιότητα του εκάστοτε υπεύθυνου. Το αποτέλεσμα; Οι ποσότητες ζάχαρης και μεταποιημένων τροφών που καταναλώνουν οι ανήλικοι μαθητές ξεπερνούν κάθε φαντασία. Στις περισσότερες σχολικές καντίνες διατίθεται μόνο σοκολατούχο γάλα, το οποίο προσθέτει αυτόματα 4 κουταλιές ζάχαρης στην καθημερινή δίαιτα των παιδιών. Παράλληλα, το πιο συνηθισμένο γεύμα αποτελούν τα hamburger και οι τηγανιτές πατάτες, ενώ τα παιδιά δεν έχουν καμία εξοικείωση με τα λαχανικά.

Οι ΗΠΑ έχουν προ πολλού ανακηρυχθεί η πιο ανθυγιεινή χώρα του κόσμου, όμως εξακολουθούν να ηγούνται της βιομηχανίας του fast food, την οποία έχουν πλέον εδραιώσει σε όλο τον κόσμο. Είναι πράγματι σοκαριστικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι το κράτος ενθαρρύνει τα παιδιά να τρέφονται με τόσο ακατάλληλες τροφές, ενώ παράλληλα τα ωθεί σε ένα μέλλον με εξολοκλήρου ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ο Jamie Oliver προσπαθεί με τον τρόπο του να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Δεν διστάζει να αποκαλέσει την Αμερική «ένοχη για παιδική κακοποίηση» και με εκστρατείες όπως τα School Dinners, Ministry of Food και Food Revolution καταφέρνει να συνδυάσει τη μαγειρική με τον ακτιβισμό και να επιφέρει αλλαγές τόσο σε προσωπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η ευχή που μοιράστηκε με τον κόσμο κατά τη διάρκεια της βράβευσης του από το TED είναι « να δημιουργηθεί ένα δυνατό κίνημα που θα έχει ως σκοπό να εκπαιδεύεται κάθε παιδί σε θέματα διατροφής, να εμπνεύσει τις οικογένειες ώστε να αρχίσουν πάλι να μαγειρεύουν και να δώσει τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να καταπολεμήσει την παχυσαρκία».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin