Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Βουλγαρία: Άρχισε η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλουντούι

Ξεκίνησε σήμερα η αποσυναρμολόγηση του πρώτου και του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι», οι οποίοι βρίσκονται για χρόνια εκτός λειτουργίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημόσιας επιχείρησης «Ραδιενεργά απόβλητα» (RAW), ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία αποσυναρμολόγησης των αντιδραστήρων 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. 
 
Οι αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και επτά χρόνια βάσει συμφωνίας μεταξύ της Σόφιας και των Βρυξελλών και η αποσυναρμολόγηση ξεκίνησε από τις τουρμπίνες και αναμένεται να τελειώσει σε ένα μήνα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να αποσυναρμολογηθεί το σύστημα λίπανσης και άλλες εγκαταστάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην αποσυναρμολόγηση των δύο παλαιότερων αντιδραστηρίων του «Κοζλοντούι», θέτοντας τα ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της καταβολής των αποζημιώσεων για τις απώλειες της Βουλγαρίας λόγω του πρόωρου κλεισίματος των τεσσάρων απαρχαιωμένων αντιδραστήρων του σταθμού. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 διεκόπη η λειτουργία του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα, που ήταν προϋπόθεση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2007.
Σύμφωνα με  δημοσιεύματα το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας διαπραγματεύεται τώρα την εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποζημίωσης της Βουλγαρίας για το κλείσιμο του σταθμού.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin