Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Κατακόρυφη αύξηση καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν το πρώτο 5μηνο 2011 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Η αρμόδια βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ματίνα Γιαννακούρου απέδωσε την εξέλιξη αυτή «στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα».

 

 Στη σχετική δημόσια συζήτηση, που συντόνισε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη και οργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Γιαννακούρου σημείωσε ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες.

 Βέβαια, ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας είναι πολύ υψηλότερος. Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου «οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν. Η εξάρτησή τους από την εργασία είναι συχνά συνώνυμη με διαφόρων ειδών πιέσεις». Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών, μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας.

Αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, η κ. Γιαννακούρου εξήγησε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη διερεύνηση των καταγγελιών, αφού δεν προσκομίζονται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτό «ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη». 


Στην ανάγκη «διαπαιδαγωγικής λειτουργίας των θεσμών» αναφέρθηκε, επίσης, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Καραμεσίνη, αλλά και η παλαίμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας Ιωάννα Μαγκανάρα, που σημείωσε: «Είναι σημαντικό η εργοδοσία να πιέζεται για να εφαρμόζει πολιτικές ισότητας. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εφαρμόζουν προγράμματα ισότητας».


Στο μεγάλο ζήτημα της δυσκολίας της απόδειξης αναφέρθηκε η δικηγόρος και ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σοφία Σπηλιωτοπούλου, η οποία μίλησε για την απόφαση 505/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η παρενόχληση θεωρείται αποδεδειγμένη, εφόσον κι άλλες γυναίκες καταθέσουν ότι ήταν αντιστοίχως θύματα.

Ανάλογη, σύμφωνα με τη γ.γ. Ισότητας των Φύλων είναι και η υπόθεση Στρος Καν. Η καταγγελία της γυναίκας που δέχθηκε την επίθεση ισχυροποιήθηκε όταν κι άλλες γυναίκες αποκάλυψαν τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί στο παρελθόν από τον κ. Στρος Καν. Συγχρόνως, σημείωσε, η υπόθεση έγινε αιτία για να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις παρενόχλησης από υψηλά, πολιτικά πρόσωπα. 


 Τέλος, η κοινωνιολόγος και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της γ.γ. Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Καίτη Κωσταβάρα δήλωσε ότι «στόχος της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι η απομάκρυνση των γυναικών από την αμειβόμενη εργασία και η επιστροφή τους στον «παραδοσιακό» τους ρόλο. Ο νόμος πρέπει να εμπλουτισθεί με στοιχεία που θα αποβλέπουν στην εξαφάνιση του προβλήματος επωφελούμενος του παιδαγωγικού του χαρακτήρα».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin