Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Η αγανάκτηση βγήκε στο δρόμο και στην Θεσσαλονίκη

 
 
 
Έπειτα από δώδεκα ημέρες παρουσίας των «Αγανακτισμένων» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χθες το απόγευμα η πλατεία του Λευκού Πύργου γέμισε από ένα πλήθος ετερόκλητων ανθρώπων, που ενώθηκαν μέσα από συνθήματα κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης.

Η διαδήλωση που ακολούθησε τη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο ήταν μία από τις μεγαλύτερες εδώ και δεκατρείς μήνες, από το Μάιο του 2010 και την υπογραφή του μνημονίου. Στη μεγάλη, ενωτική και με παλμό πορεία στο κέντρο της πόλης συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, ίσως και περισσότεροι, όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι και ελευθεροεπαγγελματίες, με πολλές πολιτικές ταυτότητες, τις οποίες άφησαν στα σπίτια τους, πριν να κατέβουν στο Λευκό Πύργο. Η πορεία, ένα ανθρώπινο ποτάμι, απόλυτα ειρηνική και αυθόρμητη, χωρίς μπλοκ και με ελάχιστα πανό, από το Λευκό Πύργο και τη Νικολάου Γερμανού ανέβηκε στην Εγνατία, από την Αγγελάκη, τη Δραγούμη και τη Νίκης επέστρεψε στον καταυλισμό των «Αγανακτισμένων» κάτω από το σύμβολο της πόλης. Από όλους ακούστηκαν κυρίως δύο συνθήματα, που κυριαρχούν εδώ και δώδεκα μέρες στο Λευκό Πύργο: «Μία νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί» και το πιο γηπεδικό «ε,ε,ε - ο,ο,ο πάρτε ελικόπτερο και φύγετε απ’ εδώ». Πριν από την πορεία, που βούλιαξε το κέντρο της πόλης, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στο Λευκό Πύργο, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο που έμοιαζε με γιορτή αντίστασης στα παλιά και τα νέα μέτρα του μνημονίου. Σε αρκετά σημεία της συγκέντρωσης προκλήθηκαν εντάσεις με αφορμή κάποιες προκηρύξεις και ορισμένα πανό που έφεραν υπογραφές πρωτοβουλιών πολιτών για το αν τηρούνται από όλους οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των «Αγανακτισμένων», κυρίως όμως για το αν θα υπήρχε ομιλητής, που τελικά δεν υπήρξε. Παρά τις εντάσεις το κλίμα μεταξύ των συγκεντρωμένων δεν χάλασε. Ο κόσμος στα δεκάδες πηγαδάκια που στήθηκαν μεταξύ γνωστών και αγνώστων δήλωνε αποφασισμένος να μείνει στο δρόμο για όσο χρειαστεί, μέχρι να φύγουν το μνημόνιο και όσοι υποστηρίζουν την εφαρμογή του. Ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, όπως έλεγαν πολλοί από τους «Αγανακτισμένους», οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται κάθε μέρα στο Λευκό Πύργο αλλά και στις γειτονιές της πόλης.
Από σήμερα εκεί, στις γειτονιές, οι «Αγανακτισμένοι» θα μοιράσουν το μανιφέστο τους στους πολίτες και θα τους καλέσουν να συμμετάσχουν και αυτοί στις καθημερινές συνελεύσεις στο Λευκό Πύργο. Για την Τετάρτη έχουν πάρει απόφαση να διοργανώσουν μέρα διαμαρτυρίας κατά του τραπεζικού συστήματος και σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς υποκαταστημάτων τραπεζών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin