Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ανεβαίνει το ευρώ, πέφτει το δολάριο

Ανεβαίνει το ευρώ, πέφτει το δολάριο 
 
Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός έφθασε το ευρώ έναντι του δολαρίου χάρη στην προοπτική χορήγησης νέας βοήθειας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, που θα απομακρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεν είναι όμως το ευρώ μόνο που ενισχύεται (όχι μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και πολλών άλλων νομισμάτων).
Είναι και το δολάριο που πέφτει (όχι μόνο έναντι του ευρώ αλλά και πολλών άλλων νομισμάτων), καθώς η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μόνον ανέφελη δεν είναι, γι' αυτό και ο Μπεν Μπερνάνκι αναμένεται να ανακοινώσει την εβδομάδα αυτή την παράταση του προγράμματος ρευστότητας που εφαρμόζει η Fed.
Ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ υποχώρησε, ως γνωστόν, στο 1,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 3,1% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010 σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%. Το «βαρίδι» που εμποδίζει την αμερικανική οικονομία να απογειωθεί είναι η αγορά εργασίας. Η απροθυμία δηλαδή των αμερικανικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, που θα τονώσουν την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση, που συνεισφέρει τα μάλα στη διαμόρφωση του αμερικανικού ΑΕΠ.

Δεν είναι τυχαία τα εγκώμια που έπλεξε το Σάββατο το βράδυ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ενόψει της επίσκεψής της στις ΗΠΑ για τα μεγάλα επιτεύγματά της στον τομέα της απασχόλησης και για τη συμβολή της στην πτώση της ανεργίας στο 7% στη Γερμανία.

Η προοπτική διατήρησης του πακέτου ρευστότητας της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) και η απομάκρυνση βεβαίως της προοπτικής ανόδου των επιτοκίων του δολαρίου ευνόησαν το ευρώ που εκτινάχθηκε στα 1,4658 δολάρια σήμερα το πρωί στην αγορά του Λονδίνου - που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου.

Το ευρώ βέβαια ενισχύεται έναντι και των 16 νομισμάτων του πλανήτη με τη μεγαλύτερες συναλλαγές, χάρη στην προοπτική υπέρβασης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Εναντι του γεν ενισχύθηκε στα 117,61 γεν από τα 117,48 που βρισκόταν την περασμένη Παρασκευή. Αντιθέτως, το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς στα 80,33 γεν από τα 80,34 γεν που βρισκόταν την Παρασκευή.

«Το κομβικό σημείο είναι η Ελλάδα. Εκείνο που υποθέτουμε είναι ότι η Ελλάδα θα πάψει να απασχολεί τις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε στο Bloomberg ο Κουρτ Μάγκνους της Nomura Holdings στο Σίδνεϊ, ο οποίος θεωρεί ότι θα υπάρχει «ανανεωμένο ενδιαφέρον την εβδομάδα αυτή στους επενδυτές για να αγοράσουν ευρώ».
 
 
πηγή

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρων . Για τα τελευταία στοιχεία στις ισοτιμίες υπάρχει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να κάνει μετατροπή από νόμισμα σε νόμισμά και να δει σε πραγματικό χρόνο την αξία τον νομισμάτων. Το αναφέρω γιατί μπορεί να είναι χρήσιμος.

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin