Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Βιονικό μάτι από ομογενή επιστήμονα!

 

Στο τελικό στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η προσπάθεια ενός ομογενή επιστήμονας από την Αυστραλία για μια νέα παγκόσμια επιστημονική πρωτιά με την δημιουργία βιονικού ματιού. Πρόκειται για τον Ευστράτιο (Σταν) Σκαφίδα που ηγείται του ερευνητικού κέντρου NICTA του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, το οποίο συνεργάζεται άμεσα με το ινστιτούτο «Bionic Vision Australia».

Η πρωτοποριακή εφεύρεση του ομογενή και των συνεργατών του αποτελείται από μία κάμερα που τοποθετείται σε γυαλιά και η οποία αιχμαλωτίζει εικόνες. Στη συνέχεια οι εικόνες αυτές μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία διεγείρουν τους νευρώνες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο Σταν Σκαφίδας τελείωσε επιτυχώς το διδακτορικό του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης το 1997.

Σήμερα ως καθηγητής νανοηλεκτρονικής και διευθυντής του Κέντρου Μηχανικής Νευρωνικής, ηγείται της έρευνας της νανοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου -στον τομέα των ηλεκτρονικών μηχανικών αφιερωμένο στη δημιουργία μικροσκοπικών συστατικών- νέας γενιάς τρανζίστορ και τσιπ που βρίσκονται στο επίκεντρο των ασύρματων επικοινωνιών τα οποία συνεχίζουν να μετατρέπουν τον τρόπο που επικοινωνούμε και πώς ζούμε σήμερα.

Ο Σταν Σκαφίδας γεννήθηκε το 1971. Οι γονείς του, οι οποίοι έχουν ρίζες από την Αμαλιάδα και την Καβάλα, εγκαταστάθηκαν στη Μελβούρνη στις αρχές του 1960.

«Όταν μου έφερναν δώρα στις γιορτές και τα γενέθλιά μου, συνήθιζα να τα αποσυναρμολογώ αναφέρει στον «Νέο Κόσμο» ο νεαρός καθηγητής. Πήγε σχολείο στο ελληνορθόδοξο Κολλέγιο «Άγιος Ιωάννης» και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Παντρεύτηκε το 1994 και παρακολούθησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής.

Επηρεάστηκε από την κουλτούρα του Πανεπιστημίου Cornell - καθώς όπως αναφέρει, το επίκεντρο δεν βρισκόταν μόνο στην έρευνα αλλά και στην εμπορικότητά της. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έγινε ο συνιδρυτής της εταιρείας Bandspeed, η οποία έγινε και το όχημα για την εμπορικοποίηση την ερευνάς του όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών και άλλων προϊόντων για ασύρματα συστήματα.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin