Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Στον μαύρο χρυσό ελπίζει η Ελλάδα

http://www.faretra.gr/images/1_sf4ib.jpg 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πρόσκληση σε εταιρείες. Ποιες θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνει ο χάρτης. Πώς θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν. Οι στόχοι της Ελλάδας
Με βάση την αρχή της "μέσης γραμμής / γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών" καθορίστηκαν τα όρια της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Η πρόσκληση για την προσέλκυση επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τις έρευνες αυτές, τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η πρόσκληση συνοδεύεται από χάρτη, που περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή από βόρεια - βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.


Η διαδικασία και οι στόχοι


Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη που υπογράφει την πρόσκληση:

*Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα από διεθνείς γεωφυσικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών και την προώθηση αλλά και πώληση των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις υπόψη περιοχές.

*Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί διευκολύνονται στο να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές, να αξιολογήσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα, να επιλέξουν νέους στόχους διάτρησης γεωτρήσεων αλλά και να απεικονίσουν και παρακολουθήσουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


*Με τη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση στοχεύει να αναδείξει τις γεωλογικές δομές και το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου μέσα στο 2012 να δρομολογηθεί διεθνής γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.


Αυξημένο ενδιαφέρον


Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές θα πουληθούν στη συνέχεια στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν στην επόμενη φάση να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στις δαπάνες για τις σεισμικές έρευνες, θα έχει όμως συμμετοχή στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται μάλιστα να "εμπλουτίσει" τον όγκο των δεδομένων για το ελληνικό υπέδαφος που θα διατεθούν στη διεθνή αγορά με τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει, σποραδικά, στο παρελθόν σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της επικράτειας.

Γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν εκφράσει κατ αρχήν και ανεπίσημα ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς.


Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα κληθούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης και θα κριθούν με κριτήρια τη διεθνή εμπειρία σε σεισμικές έρευνες, την τεχνική εμπειρία για την εκτέλεση των εργασιών, την εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, τις βελτιώσεις που θα προτείνουν επί του σχεδίου συμφωνίας, την τεχνική και την εμπορική τους προσφορά.


Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει τη διεξαγωγή ερευνών σε περισσότερους από έναν αναδόχους, στην ίδια περιοχή. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν σε διάστημα 90 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής τους. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου 2011.

Τέλος, αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο των ερευνών που θα προβλέπει αυξημένα κίνητρα στους επενδυτές (μείωση φορολογίας, αύξηση της έκτασης των "οικοπέδων" που θα παραχωρηθούν για έρευνα, κ.α.).
 
 

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin