Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Γιατί παθαίνουν συχνότερα οι γυναίκες ημικρανία


Τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες παθαίνουν ημικρανία πολύ συχνότερα απ’ ό,τι οι άντρες ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίοι εντόπισαν τρία γονίδια που ευθύνονται γι’ αυτό τον εξαντλητικό πονοκέφαλο.

Το ένα από τα τρία γονίδια διαπιστώθηκε πως αυξάνει την επιρρέπεια των γυναικών στην ημικρανία – εύρημα που εξηγεί γιατί οι γυναίκες πάσχουσες είναι τριπλάσιες από τους άντρες.

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν έναν στους οκτώ ενήλικες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις κατατάσσει στον κατάλογο με τα 20 δεινά που μας ταλαιπωρούν περισσότερο στη ζωή μας.

Ο έντονος πόνος στο κεφάλι συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, τάση για έμετο, οξεία ευαισθησία στο φως ή/και στον θόρυβο, και συμπτώματα στα μάτια, όπως το να βλέπει κανείς «φωτάκια» ή να έχει θολωμένη όραση.

Ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ εξέτασαν 23.000 ασθενείς και – όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Genetics» - συσχέτισαν τρία γονίδια με την ημικρανία. Ωστόσο, κανένα από τα γονίδια δεν φάνηκε να επηρεάζει το αν οι πονοκέφαλοι θα συνοδεύονται από συμπτώματα στα μάτια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την ημικρανία με γονίδια. Πέρυσι, βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν το πρώτο συνηθισμένο γονίδιο πίσω από αυτήν – μια ανακάλυψη που άνοιξε το δρόμο για καλύτερη κατανόηση αυτής της τόσο συνηθισμένης διαταραχής.

Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει τους βιολογικούς μηχανισμούς που εξηγούν γιατί το φως επιδεινώνει τον πόνο στο κεφάλι, ανοίγοντας τον δρόμο για φάρμακα που θα βοηθούν τους ασθενείς να μην κλείνονται σε σκοτεινά δωμάτια έως ότου συνέλθουν.

Οι πάσχοντες από ημικρανία είναι επίσης ευάλωτοι στην ανάπτυξη άλλων προβλημάτων υγείας. Μελέτες λ.χ. έχουν δείξει πως οι άντρες πάσχοντες έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος.

Επιπλέον, οι ασθενείς με ημικρανία έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν απειλητικές για τη ζωή θρομβώσεις αίματος, είτε γιατί το αίμα τους είναι πιο επιρρεπές στη θρόμβωση είτε διότι πολλοί ασθενείς είναι υπέρβαροι, καπνιστές και διάγουν καθιστική ζωή – παράγοντες που ευνοούν τις θρομβώσεις.



πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin