Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Τριάντα επιζώντες του Άουσβιτς τίμησε η Θεσσαλονίκη

“Από την κόλαση, που μόνο ο Δάντης μπορεί να περιγράψει, στην οποία βρέθηκαν 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μόνο 1.100 σώθηκαν και γύρισαν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ήμουν και εγώ.


Κάθε στιγμή της ημέρας δοξάζω τον ύψιστο Θεό και Τον ευχαριστώ που μου χάρισε τη δύναμη και την τύχη να παλέψω, να επιμείνω και να επιζήσω”.
Με αυτά τα συγκινητικά λόγια ο Χάιντς Κούνιο, Εβραίος Θεσσαλονικιός, ένας από τους επιζήσαντες από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε να περιγράφει χθες το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τη φρικτή κατάσταση την οποία βίωσε όταν σε μικρή ηλικία βρέθηκε ανάμεσα στους μελλοθάνατους του στρατοπέδου Άουσβιτς - Μπίρκεναου. Ο ίδιος κατάφερε να επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη και να συνεχίσει τη ζωή του, αλλά “δεν ξαναβρήκα όμως ποτέ τα 22 μέλη της οικογένειάς μου και τους καλούς μου φίλους που χάθηκαν για πάντα. Η σκλαβιά μου σ’ αυτή την κόλαση ξεκίνησε από τις 15 Μαρτίου του 1943, όταν δακρυσμένοι, στριμωγμένοι ανά ογδόντα σε κάθε βαγόνι αποχαιρετούσαμε στις γραμμές του βαγονιού τη γενέτειρά μας, τη Θεσσαλονίκη. Στα στρατόπεδα παραμείναμε έως τις 6 Μαΐου 1945”.
Ο κ. Κούνιο είναι ένας από τους σήμερα 30 επιζώντες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τους οποίους τίμησε χθες ο δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με τη Βάσω Σταματίου, ορθόδοξη χριστιανή που βρέθηκε στην ίδια κόλαση των γερμανικών στρατοπέδων. Σε μια συγκινητική εκδήλωση, που ξύπνησε τραγικές μνήμες του Β’ παγκοσμίου πολέμου, απονεμήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης τιμητικές πλακέτες στους επιζήσαντες, που επέλεξαν να επιστρέψουν στην πόλη τους ενώ “θα μπορούσαν να είχαν πάει στο Ισραήλ ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μακριά δηλαδή από την Ευρώπη που δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να τους προστατέψει, τους ίδιους, την κοινότητά τους και τη φυλή τους”, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. “Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα ως δήμαρχο Θεσσαλονίκης που τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, και στο πρόσωπό τους τιμούμε και όλους τους επιβιώσαντες των στρατοπέδων, που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας και που επέλεξαν να επιστρέψουν στη μητέρα-πόλη, τη Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε ο δήμαρχος.

"Πλατεία Άουσβιτς η πλατεία Ν. Σιδηροδρομικού Σταθμού"
Στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του πολέμου αναφέρθηκε με ομιλία του ο συγγραφέας Γιώργος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι “η ιστορία των Εβραίων είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης”, ενώ ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος πρότεινε τη μετονομασία της πλατείας Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, απ’ όπου αναχωρούσαν τα τρένα για τα στρατόπεδα, σε πλατεία “Άουσβιτς”. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι “η τιμή αυτή υπογραμμίζει τη θυσία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των 6 εκατ. Εβραίων του κόσμου”.
“Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια τέτοια εκδήλωση είναι σαν να ανάβετε ένα κεράκι στη μνήμη αυτών που κάποιοι αποφάσισαν βάναυσα να εξοντώσουν. Δεν είστε μόνο μάρτυρες αλλά και θεματοφύλακες της ιστορίας μιας ολόκληρης γενιάς”, ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. “Τα σημάδια της καταπίεσης και του πολέμου είναι μπροστά μας”, είπε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. “Ποτέ ξανά και πουθενά ξανά σε όλο τον κόσμο να μη συμβούν τέτοια εγκλήματα” ευχήθηκε ο Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει το 2012 να έχει στην κατοχή της το αρχείο της εβραϊκής κοινότητας που διέσωσε ο σοβιετικός στρατός. Στους αγώνες για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας έκανε αναφορά ο Μάκης Στεργίου, και ο Χρήστος Μάτης θύμισε στον δήμαρχο τη δέσμευσή του να γίνει ολόκληρη η πλατεία Ελευθερίας μνημείο.
Εκτός από τους αναφερόμενους παραπάνω, στη χθεσινή εκδήλωση τιμήθηκαν οι: Ματίκα Αζαρία, Κορίνα Άντελ, Φλώρα Άντζελ, Ραφαήλ Βαρσάνο, Τζίλντα Γιομτώβ, Εύα Καράσσο, Ράσελ Κοέν, Στερίνα Κοέν, Ζωζέτ Κούνιο, Φλώρα Μίχαελ, Μπέλλα Μπαρζιλάι, Νίνα-Λίλη Μπενρουμπή, Ραχήλ Παρέντε, Ισάκ-Ίζη Ρεβάχ, Ράσελ Ρεβάχ, Ρίνα-Ρέινα Ρεβάχ, Άννα Σαατζόγλου, Δάριο Σαλτιέλ, Ρόζυ Σαλτιέλ, Μύριαμ-Αιμιλία Σαούλ, Ραούλ Σαπόρτα, Γράσια Σασσών, Σύλβια Σεβή, Αννέτα Σεβή-Ναχμία, Σουλτάνα Ταραμπουλούς, Κολόμπα Τζιβρέ, Όσκαρ Φλωρεντίν και Σαμουήλ Φρανσές.
 

  • “Είμαι ο πρώτος Θεσσαλονικιός Εβραίος που εκλέχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και νιώθω ικανοποίηση που οι γονείς μου αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα. Σ’ ευχαριστώ, πατέρα”, δήλωσε βουρκωμένος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, απευθυνόμενος στον πατέρα του, Βενιαμίν Καπόν, έναν από τους επιζήσαντες των στρατοπέδων. “Η συλλογική μνήμη αυτής της πόλης όφειλε, έστω και με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, αυτή την πράξη τιμής. Και η συλλογική μνήμη θεσμικά εκφράζεται από τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο”, τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin