Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Πιο κοντά στο ανδρικό ...χάπι

Πιο κοντά στο ανδρικό ...χάπι 
Ισότητα στην …αντισύλληψη αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα οι άνδρες μέσω ενός νέου αντισυλληπτικού χαπιού που δεν συνδέεται με παρενέργειες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη οι οποίοι ανέπτυξαν ένα φάρμακο που σταματά παροδικά την παραγωγή σπέρματος χωρίς να προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στην ανδρική γονιμότητα.
Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν ένα αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες, ωστόσο η επιτυχία των προσπαθειών ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη. Τα περισσότερα ανδρικά αντισυλληπτικά που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι ενέσιμα και πολλά εξ αυτών περιέχουν στεροειδή τα οποία συνδέονται με παρενέργειες όπως η καρδιοπάθεια και η στυτική δυσλειτουργία. 


Χάπι χωρίς παρενέργειες
Ωστόσο το νέο χάπι δεν περιέχει στεροειδή ενώ δεν φαίνεται και να προκαλεί παρενέργειες. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια με πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε λίγα χρόνια.
Το καινούργιο φάρμακο μπλοκάρει την ικανότητα του ανδρικού οργανισμού να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σπέρματος. Οταν ένα άτομο καταναλώνει βιταμίνη Α, το σώμα του τη μετατρέπει στη μεταβολικώς ενεργή μορφή της, το ρετινοϊκό οξύ, το οποίο προσδένεται σε μια πρωτεΐνη των κυττάρων που ονομάζεται υποδοχέας του ρετινοϊκού οξέος. Στη συνέχεια ο υποδοχέας αυτός θέτει σε λειτουργία μια διαδικασία έκφρασης γονιδίων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή σπέρματος. Η ουσία που δοκίμασαν οι ερευνητές από το Κολούμπια μπλοκάρει το ρετινοϊκό οξύ από την πρόσδεσή του στον συγκεκριμένο υποδοχέα με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η παραγωγή σπέρματος.
Ταχεία αποκατάσταση της γονιμότητας
Παρότι η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι άκρως σημαντική και για την όραση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φάρμακό τους δεν θα επηρεάζει την όραση των ανδρών. Αναφέρουν επίσης ότι η παραγωγή σπέρματος θα ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη διακοπή λήψης του χαπιού.
Με δεδομένο ότι η νέα ανδρική αντισυλληπτική θεραπεία βρίσκεται σε πρώτα στάδια ανάπτυξης, οι δημιουργοί της δεν γνωρίζουν πόσο συχνά θα χρειάζεται να λαμβάνεται από τους άνδρες. Υποθέτουν πάντως ότι θα απαιτείται λήψη άπαξ ημερησίως, όπως συμβαίνει και με το γυναικείο αντισυλληπτικό. Μελετάται και το ενδεχόμενο δημιουργίας μια πιο ισχυρής έκδοσης του φαρμάκου. Η έκλυση της δραστικής ουσίας του θα γίνεται σταδιακά μέσα στον οργανισμό με αποτέλεσμα ο άνδρας να μπορεί να λαμβάνει το χάπι άπαξ εβδομαδιαίως.
Δεν επηρεάζει την τεστοστερόνη
Οπως ανέφερε η δρ Ντέμπρα Γουόλγκεμουθ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια που ήταν επικεφαλής της μελέτης  «δεν έχουμε παρατηρήσει παρενέργειες μέχρι στιγμής ενώ τα ποντίκια μας αρχίζουν να ζευγαρώνουν χωρίς προβλήματα μετά τη διακοπή της θεραπείας». Σύμφωνα με την ερευνήτρια το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου φαρμάκου σε σύγκριση με άλλες ανδρικές αντισυλληπτικές θεραπείες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν επηρεάζει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Οι αλλαγές στα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης του φύλου έχουν συνδεθεί με μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορούν επίσης να επιδράσουν αρνητικά στη σεξουαλική ορμή και να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.
Η δρ Γουέντι Τσουνγκ που επίσης συμμετέχει στην ανάπτυξη του χαπιού τόνισε ότι ένα επιπλέον όφελος είναι ότι το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα καταργώντας την ανάγκη ενέσεων. «Φαίνεται επίσης να έχει ταχεία επίδραση στη διακοπή της παραγωγής σπέρματος ενώ προσφέρει και ταχεία αποκατάσταση της γονιμότητας μετά τη διακοπή της λήψης».
πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin