Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ρεκόρ δηλώσεων στην εφορία μέσω Ίντερνετ



 
Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1,96 εκατομμύρια δηλώσεις έναντι 850 χιλιάδων δηλώσεων που είχαν υποβληθεί την ίδια ημερομηνία το 2010.

 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών "τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν υστέρηση στην πορεία της υποβολής και της εκκαθάρισης των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" ενώ όπως προσθέτει, αντίστοιχα αυξημένη είναι και η πορεία των εκκαθαρίσεων.

Μέχρι την 6η Ιουνίου 2011 είχαν εκκαθαριστεί 2.221.078 δηλώσεις, έναντι 1.960.548 δηλώσεων που είχαν εκκαθαριστεί το 2010 με την αντίστοιχη αποστολή. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι εκκαθαρισμένες δηλώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να υπερβαίνουν σημαντικά σε αριθμό τις περυσινές μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Ως προς τη σταθερότητα και την ικανότητα του συστήματος TAXISnet να υποδεχτεί τις δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η διαθεσιμότητά των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθείται πλέον αυτόματα σε εικοσιτετράωρη βάση από υπολογιστές του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί για το τελευταίο δεκαήμερο, η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 98%.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης ότι όσοι χρήστες έχουν ήδη κωδικούς TAXISnet μπορούν φέτος να υποβάλλουν τις δηλώσεις εισοδήματός τους χωρίς να απαιτείται να παραλάβουν κλειδάριθμο. Παράλληλα, οι πιστοποιημένοι λογιστές μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος των πελατών τους χωρίς να χρειαστεί οι πελάτες τους να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ.

Ενημέρωση φορολογούμενων

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης μέσω κινητού και συγκεκριμένα μέσω της υπηρεσίας M-TAXIS (Mobile TAXIS). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με την αποστολή ενός μόνο SMS να εγγραφούν στην υπηρεσία M-TAXIS για το 2011. Το SMS θα πρέπει απλά να αναγράφει τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) του ενδιαφερόμενου και θα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 19456. Το κόστος είναι 0,21 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%.
Επισημαίνεται ότι το κόστος του μηνύματος εγγραφής καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ότι ο πολίτης δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση.
Με την εγγραφή του στην υπηρεσία, ο πολίτης εξασφαλίζει ενημέρωση για την εκκαθάριση της δήλωσής του, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, εντός του 2011, ενώ στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική, ο πολίτης θα λαμβάνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την καταβολή των τυχόν οφειλομένων δόσεων. Επίσης θα υπάρχουν ειδοποιήσεις και για τις ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και εκκαθάρισης της δήλωσης. Κάθε ενημέρωση του πολίτη θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής ενός SMS σε αυτόν.

Η πληροφορία που αποστέλλεται δεν είναι εμπιστευτική και είναι παρόμοια με αυτή που ήδη δίνεται μέσω της αντίστοιχης τηλεφωνικής ή διαδικτυακής υπηρεσίας.
Η υπηρεσία M-TAXIS αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, καθώς και τη μεγάλη της διείσδυση στην κοινωνία. Εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την εξυπηρέτηση και την ενημέρωση του πολίτη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και μέσω όλων των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω της ηλεκτρονικής οδού εκπνέει στις 30 Ιουνίου μετά τη νέα παράταση που δόθηκε. Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του έτους 2011 (έντυπο Ε9).
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης και τηλεφωνικά στο 211-0007111.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin