Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Στα €751 σταματά η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

 
Με «πάτωμα» τα 751 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Ιουλίου, έξι επιχειρήσεις έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες προβλέπονται μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων και υποβάθμιση των συμβάσεων, στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

 
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί μισθούς μόλις 600 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 25 ετών, ενώ η αγορά κατακλύζεται από ατομικές συμφωνίες και ανεξέλεγκτες μετατροπές συμβάσεων τις οποίες δέχονται οι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο της απόλυσης και με δεδομένη τη δραματική αύξηση της ανεργίας.
Αυτά, για τους «τυχερούς» που παραμένουν στην αγορά εργασίας, γιατί για τους ανέργους, το εφαρμοστικό σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Αναλυτικά, κάθε άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά από τον ΟΑΕ∆ θα πρέπει, εκτός από τις γενικότερες προϋποθέσεις, να διαθέτει τουλάχιστον 80 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος, για τα τελευταία τρία έτη αντί για δύο που ισχύει σήμερα. Οι εποχικά εργαζόμενοι για να δικαιούνται επίδομα ανεργίας θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 150 ημερομίσθια μεταξύ των δύο επιδοτήσεων. Σήμερα αρκούν 100 ημέρες εργασίας το έτος.
Το πακέτο των αλλαγών, συμπληρώνουν οι διατάξεις για τα εργασιακά. Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις διευθέτησης χρόνου εργασίας, το ελαστικό οκτάωρο θα μπορεί να εφαρμόζεται έως και έξι μήνες (από τέσσερις που ισχύει σήμερα), ενώ η συμφωνία θα υπογράφεται και μόνο με τη συμφωνία ενώσεων προσώπων, οι οποίες μπορεί να συσταθούν με το 25% των εργαζομένων στην περίπτωση που η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 20 άτομα ή με το 15% για έως 20 εργαζομένους. Συνεπώς, μόλις τρεις εργαζόμενοι μπορεί να αποφασίζουν για υπερωριακή εργασία, χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή, καθώς θα δίνεται ως αντιστάθμισμα, μέσα στο επόμενο 6μηνο, αντίστοιχος χρόνος άδειας ή ρεπό. Επίσης, επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε η συνολική τους διάρκεια να φθάνει μέχρι και τα τρία χρόνια, από δύο, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ανανεώσεων, από δύο σε τρία.
Παράλληλα, οι νέοι εργαζόμενοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού, για δύο χρόνια, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Καθώς βέβαια, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνωρίζει ότι την αγορά εργασίας «πνίγει» το «τσουνάμι» των ατομικών συμφωνιών, στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), προβλέπεται ειδική διάταξη, ώστε να καταγράφεται το πλήθος των μετατροπών. Έτσι, προβλέπεται ότι, αν υπάρξει μεταβολή των αποδοχών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, κατά περίπτωση, εντός 15 ημερών. Σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζομένου, αλλά και σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να καταθέσει γραπτά ή ηλεκτρονικά συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προ τα νέα στοιχεία, και μάλιστα την ίδια ημέρα πρόσληψης ή αλλαγής του χρόνου εργασίας.
Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου αυξάνονται κατά 1,6%, όσο και ο μέσος ευρωπαϊκός πληθωρισμός του 2010, οι κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια και διαμορφώνονται σε 751,3 ευρώ (από 739,6 ευρώ) και 33,57 ευρώ (από 33,04 ευρώ) αντίστοιχα.

Επτά επιχειρήσεις
Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρούν και οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Ήδη, το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) έχει γνωμοδοτήσει για επτά επιχειρήσεις κι έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης μισθών σε πέντε περιπτώσεις.
Την «πτώση» της κλαδικής σύμβασης στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προβλέπει η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ της επιχείρησης G4S Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Επανδρωμένων - Τεχνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας Α.Ε. με το επιχειρησιακό σωματείο, υπέρ της οποίας γνωμοδότησε το ΣΚΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αφού η εταιρεία απασχολεί συνολικά 1.144 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 1.061 έχουν την ειδικότητα προσωπικού ασφαλείας και οι υπόλοιποι 83 εργαζόμενοι ανήκουν στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση του ΣΚΕΕ, οι εργαζόμενοι αμείβονταν βάσει της εκάστοτε ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ. Βάσει της ειδικής επιχειρησιακής, όλοι οι βασικοί μισθοί και τα μισθολογικά κλιμάκια αναπροσαρμόζονται στα αντίστοιχα της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, οι άδειες και το επίδομα άδειας θα καταβάλλονται σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ. Η διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής ορίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ η επιχείρηση δεσμεύεται να απασχολεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Η αρχή έγινε στις αρχές του 2011 με τη ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα, η οποία, έπειτα από αρνητική γνωμοδότηση του ΣΚΕΕ για μείωση μισθών έως και 15%, τελικά προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης που προβλέπει πάγωμα μισθών. Η πρώτη ειδική σύμβαση υπεγράφη τελικά στην Καρδίτσα για τους 19 εργαζομένους στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ» και, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση μισθών κατά 12%. Παράλληλα, η επιχείρηση, που αντιμετωπίζει αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα, δεσμεύεται για διατήρηση του προσωπικού κατά τον ένα χρόνο που θα διαρκέσει η ειδική σύμβαση. Μέχρι σήμερα, έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση για μείωση μισθών και οι:
- Θράκων Κονιάματα Θράκης ΑΒΕΕ, με μείωση, για ένα έτος, του συνολικού μηνιαίου μισθού κάθε εργαζομένου του εργοστασίου της επιχείρησης, κατά το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως, στις καθαρές τους αποδοχές και μέχρι τα όρια της ΕΓΣΣΕ.
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, με μείωση των βασικών μηνιαίων μισθών των 27 υπαλλήλων γραφείου, τεχνικών και γεωπόνων, στο ποσό των 745 ευρώ, προσαυξημένο με τα επιδόματα προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ. Αντίστοιχα, τα ημερομίσθια ορίζονται σε 33,5 ευρώ, με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Η μείωση θα ισχύσει για έναν χρόνο.
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου, με μείωση, για έναν χρόνο, του συνολικού μισθού των 13 εργαζόμενων κατά 10% και μέχρι τα όρια της ΕΓΣΣΕ.
- Προσπάθεια κατάρτισης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης κατέβαλε και η επιχείρηση Ionian Transport, όμως το ΣΚΕΕ γνωμοδότησε πως δεν έχει συσταθεί ακόμη σωματείο εργαζομένων και συνεπώς η προσωρινή διοικούσα επιτροπή δεν μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin