Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Χιλή: Έρευνα για τον θάνατο του Πάμπλο Νερούντα 38 χρόνια μετά

Έρευνα ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν οι δικαστικές Αρχές της Χιλής για τον θάνατο του Πάμπλο Νερούντα που σημειώθηκε το 1973, στον απόηχο μαρτυριών που κάνουν λόγο για δολοφονία του μεγάλου νομπελίστα και όχι για θάνατο από καρκίνο.


Ο Πάμπλο Νερούντα πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973 σε μια κλινική στο Σαντιάγο, λίγο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Χιλής από μια αριστερή στρατιωτική ομάδα και ο θάνατός του είχε τότε αποδοθεί σε καρκίνο του προστάτη. Όμως, στις αρχές Μαΐου, ο πρώην γραμματέας και οδηγός του Νερούντα, Μανουέλ Αράγια, δήλωσε ότι ο συγγραφέας είχε δολοφονηθεί προκειμένου να μην εξελιχθεί, όντας εξόριστος, σε βασικό αντίπαλο της δικτατορίας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1990.

Ο Χαιλιανός δικαστής Μάριο Καρόζα δέχθηκε την καταγγελία που κατατέθηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκιγιέρμο Τεϊγέρ, ο οποίος θεωρεί ηθικό καθήκον του να ερευνήσει το θάνατο του τιμηθέντα με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Νερούδα. Σύμφωνα με το CNN, o Τεϊγέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν κατηγορούμε κανέναν εκ των προτέρων, αυτό που ζητάμε είναι το δικαστήριο να ξεκαθαρίσει πλήρως τι έχει συμβεί».  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin