Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Στους Γερμανούς το 10% του ΟΤΕ με 400 εκ. ευρώ


Στα χέρια των Γερμανών της Deutsche Telekom περνά επιπλέον 10% του ποσοστού του ΟΤΕ, όπως προέβλεπε η συμφωνία μετόχων του Μαΐου του 2008 με το "deal" να κλείνει στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο να χάνει μία θέση από το Διοικητικό Συμβούλιο.
 
Την εξαγορά επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της και η γερμανική πλευρά. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 10% συν μία μετοχή (6% το Δημόσιο και 4% το ΙΚΑ), ενώ η συμμετοχή της D.T. θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 40%.
Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2008, σε περίπτωση που η συμμετοχή του Δημοσίου μειωθεί κάτω από το 15% χάνει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Ετσι πλέον το διοικητικό συμβούλιο θα είναι 11μελές και όχι 10μελές όπως είναι σήμερα, με την DT να διορίζει έξι μέλη και το ΕΔ πέντε μέλη.
Ωστόσο, στην περίπτωση που το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου πέσει κάτω από το 5% -γεγονός που θα συμβεί αν πουλήσει και το υπόλοιπο 6% που κατέχει- χάνει κάθε δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς η συμφωνία παύει να ισχύει και χάνει όλα τα δικαιώματα βέτο.
Η option
Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα πώληση του 10%, από χθες μπήκε στην τελική ευθεία καθώς, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε χθες και επισήμως την DT ότι το ελληνικό δημόσιο ασκεί την option για την πώληση του επιπλέον ποσοστού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DT, το τίμημα για την αγορά των 49 εκατομμυρίων μετοχών του Οργανισμού, που αποτελούν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια ανακοίνωση η DT αναφέρει πως βάσει της συμφωνίας μετόχων, το ακριβές αντίτιμο για την εξαγορά του 10% θα υπολογιστεί βάσει της μέσης τιμής της μετοχής κατά το τελευταίο 20ήμερο διαπραγμάτευσης συν ένα premium 15%.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πώληση του 10% αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, αναμένεται νέος γύρος επαφών των Γερμανών με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την πώληση του υπόλοιπου 6% του ελληνικού δημοσίου, για την απόκτηση του οποίου η γερμανική πλευρά φέρεται να έχει απαιτήσει δραστική μείωση του προσωπικού και ευνοϊκότερο ρυθμιστικό περιβάλλον.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin