Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Τα light γαλακτοκομικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους

 
Τα παιδιά που αντικαθιστούν τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα με εκείνα που έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, καταναλώνουν μεν λιγότερα κορεσμένα λίπη, αλλά δεν χάνουν βάρους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.
 
Οι επιστήμονες του οργανισμού «Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization» διαπίστωσαν ότι ούτε το βάρος είτε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταβαλλόταν αξιοσημείωτα έξι μήνες μετά την αλλαγή στην διατροφή των παιδιών.
Αντί μάλιστα να χάσουν βάρος τα παιδιά που μείωσαν την πρόληψη λιπαρών κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από άλλες πηγές.
Συγκεκριμένα, οι ερευνήτριες Τζιλ Χέντρι και Ρεμπέκα Γκόλεϊ χώρισαν 145 παιδιά (4-13 ετών) σε δύο ομάδες. Στην μια ομάδα έγινε αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων με προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για έξι μήνες, ενώ η άλλη ομάδα δεν έλαβε καμιά συμβουλή από τους επιστήμονες.
Και οι δυο ομάδες κατανάλωναν όμοιες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και η συνολική πρόσληψη θερμίδων παρέμεινε λίγο-πολύ σταθερή κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Diary Australia.
Νοσηλευτικό προσωπικό χρησιμοποιήθηκε για να ερωτηθούν τα παιδιά και οι γονείς για τις συνήθειες τους ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην αρχή της έρευνας και στους τρεις και έξι μήνες. Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα αίματος και έγιναν μετρήσεις του ΔΜΣ και της περιμέτρου της μέσης.
Η ομάδα παρέμβασης κατανάλωση συνολικά λιγότερα λιπαρά. Στο τέλος της μελέτης, λάμβαναν το 13,3% των συνολικών θερμίδων από κορεσμένα λίπη, συγκριτικά με το 16,6% της ομάδας ελέγχου.
Η αλλαγή θεωρείται σημαντική, αλλά και πάλι βρίσκεται πάνω από το συνιστώμενο 10%, που έχουν καθορίσει οι υγειονομικοί φορείς αρκετών χωρών.
Παρατηρήθηκε επίσης μικρή μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης των παιδιών που κατανάλωναν γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών, αλλά δεν διέφεραν από την ομάδα ελέγχου ως προς την περίμετρο μέσης, τον ΔΜΣ και το βάρος.
Ο Γκρεγκ Μιλλερ του Εθνικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ σχολιάζει ότι τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με άλλα παλαιότερα, που είχαν δείξει ότι το γάλα έχει θετική ή ουδέτερη επίπτωση στην σωματική σύσταση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin