Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Μένει απροστάτευτος ο Αμαζόνιος

Η βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε την Τρίτη την αναθεώρηση του δασικού κώδικα του 1965, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαλαρώνει την προστασία του δάσους του Αμαζονίου και των άλλων τεράστιων δασών της χώρας.


Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα μειωθεί το ποσοστό των δασών που οι αγρότες θα πρέπει να διαφυλάσσουν, ενώ θα δοθεί και μερική αμνηστία στα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί για την αποψίλωση δασών.

Ο δασικός κώδικας του 1965 περιορίζει τη γεωργική εκμετάλλευση της γης αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες δασών να διατηρούν ένα μέρος τους άθικτο, ποσοστό που στον Αμαζόνιο φτάνει το 80%, ενώ προστατεύει και τις ευαίσθητες περιοχές, όπως οι κοίτες των ποταμών και οι κορυφές των λόφων.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της μεταρρύθμισης αυτής, τον βουλευτή Αλντο Ρεμπέλο, περισσότερες από το 90% των αγροτικών ιδιοκτησιών δεν σέβονται τα ποσοστά αναδάσωσης που απαιτεί ο νόμος. Αυτό αντιστοιχεί σε 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που θα έπρεπε να αναδασωθεί.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή της Βραζιλίας, πρέπει όμως να εγκριθεί από τη γερουσία και την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

Σύμφωνα με τους βραζιλιάνους αγρότες η μεγαλύτερη ελαστικότητα των περιβαλλοντικών κανόνων θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν κράτη με μεγάλη γεωργική παραγωγή, όπως οι ΗΠΑ και η Αργεντινή.

Από την άλλη, οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα οικονομικά συμφέροντα του ισχυρού γεωργικού τομέα και θα ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Βραζιλία στη μείωση της καταστροφής του Αμαζονίου. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin