Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon «Πάγωμα» στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας

Σε προσωρινό «πάγωμα-σοκ» της χορήγησης του μηνιαίου επιδόματος, προνοιακού χαρακτήρα, στους μακροχρόνια άνεργους, προχώρησε για το Μάιο ο ΟΑΕΔ, καθώς εξετάζεται η πιθανή σύνδεση των προϋποθέσεων πληρωμής τους με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ισχύουν από το 2010 και απ' ό,τι φαίνεται ήδη απειλούν να ανατρέψουν πτυχές της επιδοματικής πολιτικής.

200 ευρώ
Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων (χωρίς εργασία για ένα έτος και πάνω και ηλικιών 45-65 ετών) είναι της τάξης των 200 ευρώ μηνιαίως (για ένα χρόνο) για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, το οποίο και πιστοποιούν με υπεύθυνη δήλωσή τους.

Οπως παρουσιάστηκε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μακροχρόνια άνεργοι δεν μπόρεσαν να λάβουν το επίδομα των 200 ευρώ για το Μάιο, καθώς προφορικά τους έγινε γνωστό ότι θα πρέπει οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να αποφανθούν εάν η εισαγωγή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης θα έχουν αντίκτυπο και στο εισόδημα, που δηλώνουν για να λάβουν τα 200 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή εάν η ενοικίαση μίας κατοικίας, σε συνδυασμό με την κατοχή ενός Ι.Χ. και την ύπαρξη κάποιων μικρών εσόδων, δύναται σωρευτικά και με βάση τα τεκμήρια, να οδηγήσει σε εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ, οπότε χάνεται η δυνατότητα λήψης των 200 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική αναφορά του Ν.Ρ. (μακροχρόνια άνεργος), του επισημάνθηκε από τον ΟΑΕΔ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης πως η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τη μισθωμένη κατοικία του, μπορεί να ανατρέπει τις εισοδηματικές ισορροπίες, οι οποίες διέπουν τη χορήγηση του επιδόματος.
Μάλιστα του έγινε γνωστό πως μπορεί, εάν τελικά ληφθεί ανάλογη απόφαση από τον ΟΑΕΔ περί ισχύος του τεκμαρτού εισοδήματος, σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, να κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά και τις 4 δόσεις του επιδόματος, που έχει ήδη λάβει για τους πρώτους μήνες του 2011.
Οπως δήλωσε στην «Η», η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Κ. Τεκτονίδου, η μη χορήγηση του επιδόματος για το μήνα Μάιο είναι απολύτως προληπτική μέχρι να τοποθετηθεί ο ΟΑΕΔ επίσημα επί του θέματος με σχετικές εγκύκλιες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το όλο θέμα τελεί σε εκκρεμότητα και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν, καθώς ο ΟΑΕΔ αναμένεται να διαβουλευθεί και με τα συναρμόδια υπουργεία.
Κίνδυνοι
Πάντως, τουλάχιστον μέχρι πρότινος η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων (που τώρα αποτελούν τεκμήρια διαβίωσης) δεν λαμβανόταν υπόψη από τον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση του επιδόματος, εφόσον ο δικαιούχος πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις. Ετσι λ.χ. θα μπορούσε δυνητικά κάποιος με μία πολυτελή κατοικία, μισθωμένη ή ιδιόκτητη και με ένα εξοχικό, να λαμβάνει τα 200 ευρώ μηνιαίως.
Ωστόσο πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής, «κοντά στα ξερά να καούν και τα χλωρά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μακροχρόνια άνεργους εν μέσω κρίσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin