Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Έφυγε ο Θανάσης Βέγγος

 Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός κωμικός Θανάσης Βέγγος
Έφυγε από τη ζωή, λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης, ο μεγάλος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Τελευταίος μεγάλος έλληνας κωμικός ή ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας λαμπρών κωμικών του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Θανάσης Βέγγος. Ο καλός μας άνθρωπος.

Ο πιο σεμνός, ευγενής, εργατικός, αυτοδίδακτος κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου. Έτρεξε και έπαιξε σε πάνω από 120 ταινίες και σε πάνω από 50 πρωταγωνίστησε.

Αν και έκλεβε την παράσταση ακόμα και στα μικρά ρολάκια. Από τον Ηλία του 16ου και το Ποτέ την Κυριακή ως το 'Ψυχή Βαθειά".

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927. Ήταν ο μονοχογιός μιας αριστερής οικογένειας. Γι’ αυτό υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στη Μακρόνησο.

Σ΄αυτό τον τόπο εξορίας θα συναντηθεί με τον Νίκο Κούνδουρο που θα τον επιλέξει για την πρώτη του ταινία το 1954,τη Μαγική πόλη.

Μετά από πολλούς μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους θα πρωταγωνιστήσει το ‘60 πλάι στο Σταυρίδη, στους Δοσατζήδες και στο Ψηλά τα χέρια Χίτλερ πλάι στο Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Στη δεκαετία του ‘60 θα καθιερωθεί σαν ένας από τους πιο αγαπητούς λαϊκούς κωμικούς μέσα από ταινίες του Γλυκοφρύδη, του Θαλασσικού αλλά και του ιδίου.

Καθώς παράγει και σκηνοθετεί τις καλύτερες -κατά πολλούς- ταινίες του όπως ο Δόδκτωρ Ζι-Βέγγος ή Θου-Βου. Παρά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία των ταινιών του γνωρίζει την οικονομική καταστροφή.

Έτσι από τη δεκαετία του ‘ 70 συνεργάζεται με τον Ντίνο Κατσουρίδη. Για την πρώτη ταινία τους, τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, θα αποσπάσει το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Θανάσης Βέγγος πρωταγωνίστησε και στο θέατρο στους Αχαρνής και την Ειρήνη του Αριστοφάνη αλλά και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα το 2008.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin