Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Απειλεί με φυλακή όποιον κλέψει στις αποδείξεις

 
Το δρόμο της φυλακής δείχνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους που θα συνυποβάλλουν πλαστά δικαιολογητικά, μεταξύ αυτών και τις αποδείξεις.  

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, εφιστάται η προσοχή στους φορολογούμενους αν τα δικαιολογητικά που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, τονίζοντας πως «διαπράττεται αξιόποινη πράξη» και θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βάσει του οποίου οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποχρέωση να αναφέρουν τις αξιόποινες πράξεις. Το μέτρο ενεργοποιείται στην περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου από 1 ευρώ.
Σημειώνεται ότι επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ προκαλούν εξονυχιστικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματος από την εφορία, προκειμένου να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα των παραστατικών. 


Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που το δηλούμενο εισόδημα (πριν από την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν, όπως ιατρικά, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.), πραγματικό (εργασία) ή τεκμαρτό (όπως από ιδιοκατοίκηση ή αυτοκίνητο), υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων. Οι αποδείξεις συνυποβάλλονται με κλειστό φάκελο στην εφορία, στο εξωτερικό τμήμα του οποίου αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου (ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ), ο αριθμός των αποδείξεων και η αξία τους.
Οι φάκελοι αυτοί θα αποσυσχετιστούν από τις δηλώσεις και θα τοποθετηθούν σε ιδιαίτερο χώρο στην εφορία. Μετά τη λήξη των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων θα επιλεγεί δείγμα και κατόπιν οι αποδείξεις θα πάνε για ανακύκλωση.
Σε ηλεκτρονική δήλωση, οι αποδείξεις διακρατούνται στην οικία του φορολογούμενου ή από τον εξουσιοδοτημένο λογιστή και παραδίδονται στην εφορία σε περίπτωση ελέγχου.
Επιχειρήσεις σε αδράνεια
Ακόμα, διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια, δηλαδή δεν έχουν ακαθάριστα έσοδα, δεν έχουν και υποχρέωση υποβολής και υπογραφής της δήλωσής τους από λογιστή φοροτεχνικό.
Σχετικά με τις ηλεκτρονικές υποβολές φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης, αυτοκινήτων επιχείρησης, κινητής τηλεφωνίας και αποδοθέντων και οφειλομένων φόρων εισοδήματος και έμμεσων φόρων υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέχρι 30 Ιουνίου 2011 και δεν απαιτείται η συνυποβολή τους με την υποβολή των οικείων δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται δε ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλεγεί για προσωρινό ή τακτικό έλεγχο μπορεί να υποβάλλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών, τελών και εισφορών με μείωση κατά 50% των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται για εκπρόθεσμες δηλώσεις. * 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin