Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ποια φάρμακα αυξάνουν το σωματικό βάρος;

Σε έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων μία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Κάποια μειώνουν τον μεταβολισμό, ενώ κάποια άλλα ανοίγουν την όρεξη. Μερικά μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας, δηλαδή το κάψιμο θερμίδων, και άλλα αυξάνουν την κατακράτηση υγρών. Ε, και εσείς μη χρησιμοποιείτε αυτήν την παρενέργεια για να αδειάζετε το ψυγείο. Καλύτερα να επαναπροσδιορίσετε τη διατροφή σας.
«ΒΑΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ»
Η παχυσαρκία στους ενηλίκους αποτελεί κατά ένα συντριπτικό ποσοστό συνέπεια κακής διατροφής και καθιστικής ζωής και σπανίως συνέπεια λήψης φαρμάκων. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα φάρμακα που όντως μπορεί να μας προσθέσουν κάποια κιλά, κάτι που δεν είναι αναπόφευκτο, ούτε συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς. Τα σκευάσματα που πραγματικά μπορεί να μας παχύνουν είναι πολύ συγκεκριμένα και η αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλούν σπανίως ξεπερνά τα δέκα κιλά. Αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
• Σε εκείνα που προκαλούν διέγερση της όρεξης. Πρόκειται κυρίως για ορισμένα ψυχοφάρμακα, τα οποία επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πείνα και τον κορεσμό της. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά σκευάσματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους κατά πέντε-έξι κιλά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα αντικαταθλιπτικά και όλα τα αντιψυχωσικά φάρμακα μας παχαίνουν.
• Σε όσα προκαλούν κατακράτηση υγρών. Σε αυτά ανήκουν οι ορμόνες και η κορτιζόνη.
Ενδεικτικά, ορισμένα από τα ορμονούχα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γυναικολογία προκαλούν κατακράτηση υγρών, κυρίως λόγω των οιστρογόνων που περιέχουν. Η κατακράτηση είναι πιο μεγάλη με τα συνθετικά οιστρογόνα που υπάρχουν σε κάποια αντισυλληπτικά χάπια, παρά με τα φυσικά οιστρογόνα που περιέχονται στα σκευάσματα για υποκατάσταση, τα οποία χορηγούνται μετά την εμμηνόπαυση.
Η κορτιζόνη επίσης είναι κατ’ εξοχήν ένα φάρμακο που μπορεί να μας παχύνει λόγω κατακράτησης υγρών. Η αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλεί συνήθως γίνεται αντιληπτή σαν πρήξιμο σε όλο το σώμα, κυρίως όμως στο πρόσωπο, στον λαιμό, στην κοιλιά και στους ώμους.
• Σε εκείνα που επιδρούν στον μεταβολισμό. Αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται συχνά και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα. Η αναμενόμενη και αιτιολογημένη αύξηση του σωματικού βάρους με τις αντιδιαβητικές θεραπείες είναι ένα ως πέντε κιλά και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μεγαλύτερη από αυτήν –εκτός πια και αν ο ασθενής αρχίσει, για δικούς του λόγους, να τρώει περισσότερο από όσο συνήθως.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ
Αν δεν έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή ή στη φυσική δραστηριότητά σας και πιστεύετε ότι η λήψη κάποιου φαρμάκου έχει επίπτωση στο βάρος σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης της αγωγής. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακόπτετε τη φαρμακευτική αγωγή μόνοι σας, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα φυτικά τρόφιμα, ψάρια, μη επεξεργασμένα (ολικής αλέσεως) δημητριακά και προϊόντα με λίγα λιπαρά.
Όσοι παίρνουν κορτιζόνη θα πρέπει:
• Να αποφεύγουν το αλάτι, διότι ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
• Να περπατούν καθημερινά για μισή ως μία ώρα.
• Να ρωτήσουν τον γιατρό τους μήπως χρειάζεται η χορήγηση διουρητικών φαρμάκων προκειμένου να καταπολεμηθεί η κατακράτηση υγρών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin