Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Πώς να φτιάξετε ένα πατάκι - κουρελού

 
 
Οι παραδοσιακές κουρελούδες, δίνουν έναν αέρα εξοχής και ζεστασιάς στους χώρους μας. Τι θα λέγατε να φτιάξετε μόνες μια κουρελού; Όχι μη φανταστείτε τον εαυτό σας σκυμμένο πάνω στον αργαλειό. Αυτό που προτείνουμε είναι να φτιάξετε μικρά χειροποίητα πατάκια -κουρελούδες, απλά με ένα βελονάκι. Ευκαιρία να αξιοποιήσετε τα κουρέλια σας λοιπόν για να φτιάξετε εντυπωσιακά πατάκια.

 
Υλικά:

Πολλά ρετάλια, παλιά ρούχα ή παλιά σεντόνια
Ένα βελονάκι πλεξίματος (τσιγκελάκι) με μεγάλο άγκιστρο
Ψαλίδι
Μέτρο






Οδηγίες:

1. Απλώστε το ύφασμα που διαλέξατε σε μια επίπεδη επιφάνεια. Μετρήστε 4εκ. φάρδος από την άκρη του υφάσματος και κόψτε μια λωρίδα με το φάρδος αυτό. Όμως μην κόψετε μέχρι την άκρη αλλά σταματήστε 2.5εκ πριν την άκρη.





2. Μετρήστε άλλα 4εκ. από την πρώτη λωρίδα αλλά αυτή τη φορά ξεκινήστε να κόβετε από την αντίθετη κατεύθυνση αφήνοντας πάλι 2.5εκ. άκοπα, από την άλλη πλευρά όμως. Και συνεχίστε κατά αυτόν τον τρόπο, ξεκινώντας το κόψιμο μία από πάνω και μία από κάτω. 


3. Στο τέλος θα πρέπει το ύφασμα να έχει γίνει μία ζιγκ - ζαγκ λωρίδα. Αφού κόψετε όλα τα υφάσματα με τον τρόπο αυτό, μετά τυλίξτε τα σε μπάλες.

4. Σε αυτό το σημείο θα βοηθούσε αν έχετε κάποια εμπειρία από βελονάκι. Όχι ότι αλλιώς δεν θα τα καταφέρετε, μιας και πρόκειται για αρκετά απλή διαδικασία. Όπως να αγκιστρώσετε λωρίδες υφάσματος σε μια υφασμάτινη πλεξούδα. Σε περίπτωση πάντως που δυσκολευτείτε, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε ένα βιβλίο με βελονιές και κόμπους, που συνήθως έχουν πολλές εικόνες.

5. Φτιάχνετε συρτοθηλιά, δηλαδή έναν κόμπο με θηλιά που μετακινείται κατά μήκος της λωρίδας. Φτιάξτε αλυσίδα με 6 κόμπους αρχικά, μετά σχηματίστε κύκλο με αυτή την αλυσίδα ενώνοντας τις δύο άκρες. Αυτός θα είναι ο σφιχτός κεντρικός κύκλος από το πατάκι σας.

6. Μετά, σε κάθε κόμπο της αρχικής αλυσίδας, "πατήστε" δύο φορές με το βελονάκι για να σχηματίσετε δύο νέες θηλιές. Έτσι από τις 6 αρχικά θηλιές στον πρώτο κύκλο πάμε στις 12 στον επόμενο. Από δω και πέρα εξαρτάται από σας, το πόσο θα το μεγαλώσετε. Το βάρος του υφάσματος που θα χρησιμοποιήσετε και το μέγεθος που θα έχουν οι θηλιές σας, θα καθορίσουν το πόσες θηλιές θα έχει ο καθένας από τους επόμενους κύκλους. Κάντε τις θηλιές σας χαλαρές για να είναι βολικό. Γιατί αν τις κάνετε σφιχτές, στον επόμενο κύκλο θα δυσκολευτείτε και θα πονέσουν πολύ τα δάχτυλά σας.

Αν το χαλάκι σας γίνεται κάπως κυματιστό, παραλείψτε μερικές θηλιές εδώ κι εκεί. Αν πάλι παίρνει κλίση προς τα μέσα, κάντε μερικές έξτρα θηλιές για να το ισιώσετε. Και αν δεν γίνει τέλειο, θα ισιώσει σίγουρα αφού το πατήσετε μερικές φορές.

 

7. Τώρα, να επισημάνουμε πως όταν φτάνετε στο τέλος της κάθε λωρίδας, την ενώνετε με μια καινούρια, πράγμα που κάνει το χαλάκι να δείχνει πιο χωριάτικο δίνοντάς του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τους κόμπους για να τους περάσετε στην πίσω πλευρά από το πατάκι, κάντε την βελονιά πολύ σφιχτά, κοντά στο πατάκι, αφήστε τον κόμπο να περάσει στην πίσω πλευρά και συνεχίστε να βελονιάζετε κανονικά.

Για να το τελειώσετε, δέστε την άκρη περνώντας την ανάμεσα από τις πλεγμένες θηλιές και ψαλιδίστε αν περισσεύει ακόμα.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin