Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon "Χρόνος"; Άγνωστη λέξη για μια φυλή του Αμαζονίου!

 

Μια φυλή του Αμαζονίου που δεν έχει... καμία απολύτως αίσθηση του χρόνου ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ της Βρετανίας. Συνεπώς το "άγχος" ίσως είναι μια ακόμη άγνωστη λέξη για εκείνους!

Αυτό σημαίνει ότι ο λαός Αμοντάβα στη Βραζιλία δεν γνωρίζει καν τις γνωστές σε όλους μας λέξεις ημέρα, μήνας, χρόνος. Όσο για το ρολόι; Προφανώς τους είναι άγνωστο, κάτι που σε εμάς φαντάζει μάλλον αδύνατο! 

Η μόνη διαφορά που παρατηρούν “στο χρόνο” είναι η ημέρα και η νύχτα αλλά και οι βροχερές ή ξηρές εποχές.
Κανείς δε βιάζεται, αφού δεν γίνεται λόγος για χρονικές προθεσμίες, όλα κυλούν ήρεμα δίχως άγχη και σκοτούρες!
Μια ομάδα ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένων γλωσσολόγων και ανθρωπολόγων πέρασε οκτώ εβδομάδες με την φυλή Αμοντάβα του Αμαζονίου. Όταν όμως ρώτησαν τους κατοίκους για το πόσο χρόνο θεωρούσαν ότι έμειναν μαζί τους, είπαν ότι απλά τους φάνηκε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο βέβαια δεν ήταν σε θέση να ορίσουν ή να οριοθετήσουν.
“Για τον λαό του Αμοντάβα ο χρόνος δεν υφίσταται με την έννοια που γνωρίζουμε εμείς”, αναφέρει ο καθηγητής Κρις Σινχα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ της Βρετανίας. “Ζουν σε ένα κόσμο όπου σημασία γι αυτούς έχουν τα απλά τα γεγονότα, δεν εντάσσουν τα γεγονότα μέσα στο χρόνο”.
“Εμείς ζούμε σε ένα κόσμο που οι μεταφορές για το χρόνο είναι αναρίθμητες. Λέμε -δεν έχω χρόνο- ή -αύριο δίνω εξετάσεις-, θεωρώντας τις δηλώσεις αυτές αντικειμενικές. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει διότι το σκεφτόμαστε μόνο και μόνο επειδή το δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι"
Οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούν με αυτόν τον τρόπο και έτσι δεν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Θα το έκαναν μόνο εαν μάθαιναν μια άλλη γλώσσα.” τονίζει ο καθηγητής Σίνχα.
Πολλοί απο μας πάντως κατά βάθος τους ζηλεύουμε λίγο...


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin