Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Πώς μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στην Αυστραλία;

image 

Αυξάνονται τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα που λαμβάνουμε στον «Νέο Κόσμο» από Έλληνες επαγγελματίες με ερωτήσεις για το πώς μπορούν να έρθουν στην Αυστραλία για να εργαστούν. Με την ίδια συχνότητα φθάνουν ανάλογα μηνύματα.
Από τις ερωτήσεις τους, προκύπτει η αγωνία για το πώς θα εξασφαλίσουν μία εργασία, έστω και τόσο μακριά, μία αγωνία που μοιράζονται με χιλιάδες άλλους συντοπίτες τους και που μάρτυρές της γινόμαστε και εμείς οι Έλληνες της Αυστραλίας, μέσα από την επικοινωνία μας με συγγενείς και φίλους που ζουν στην Ελλάδα.
Με σεβασμό σ’ αυτή την αγωνία, ο «Νέος Κόσμος» ερεύνησε πώς και ποιος μπορεί να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, προτείνοντας, μέσα από αυτήν την μικρή έρευνα, ένα χέρι βοήθειας σε όσους θέλουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα που τόσοι Έλληνες και Ελληνίδες σήμερα αποκαλούν «δεύτερη πατρίδα» τους.
Η μετανάστευση στην Αυστραλία δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση, δεν είναι όμως και αδύνατη. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή προκειμένου να φτάσει κάποιος στη «δεύτερη πατρίδα» μας, αλλά οι κόποι του θα ανταμειφθούν. Η οικονομία της Αυστραλίας συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στις πλέον δυναμικές οικονομίες του πλανήτη και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η Αυστραλία δεν πρόκειται να απογοητεύσει επαγγελματικά τουλάχιστον όσους αποφασίσουν να μεταναστεύσουν εδώ.
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Προκειμένου κάποιος να πάρει βίζα μόνιμης παραμονής, θα πρέπει να έχει συγγενείς στην Αυστραλία, οι οποίοι θα δεχθούν να λειτουργήσουν ως εγγυητές. Αυτό μπορεί να ισχύει για κάποιους Έλληνες, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία.
Στην πλειοψηφία τους, αυτοί που θέλουν να μεταναστεύσουν είναι ειδικευμένοι εργαζόμενοι και, ως τέτοιοι, έχουν δύο επιλογές προκειμένου να τους δεχθεί η χώρα μόνιμα.
Τα επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή έχουν ζήτηση στην Αυστραλία είναι πολλά. Περισσότερες και λεπτομερείς πληροφορίες για αυτά τα επαγγέλματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και, συγκεκριμένα, στη διεύθυνση http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf.
Σε αυτή τη λίστα επαγγελμάτων δεν υπάρχει επίσης και ο κωδικός που είναι απαραίτητος όταν κάποιος κάνει αίτηση για βίζα, αλλά και ο αρμόδιος επαγγελματικός φορέας που πρέπει να αναγνωρίσει τα προσόντα αυτού που κάνει αίτηση για τη χορήγηση βίζας εργασίας.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε χημικούς Μηχανικούς για τους τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας, ανώτερων διοικητικών στελεχών για επιχειρήσεις, γεωλόγων, μαθηματικών, ιατρών παθολόγων, οφθαλμιάτρων, παιδιάτρων και δερματολόγων, φαρμακοποιών για νοσοκομεία, δασκάλων γενικά, αλλά και δασκάλων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, χημικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, ηλεκτρονικών, μαραγκών  και άλλων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας είναι η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Υπάρχουν δύο τρόποι να χορηγηθεί βίζα εργασίας.
1. Αυτός που κάνει αίτηση να βρει εργασία μόνος του μέσω του Ίντερνετ και ο μελλοντικός του εργοδότης να στηρίξει την αίτησή του για τη χορήγηση βίζας.
2. Να έρθει ανεξάρτητα εδώ, με την προοπτική να απασχοληθεί σε κάποιο από τα επαγγέλματα που αναγράφονται στην παραπάνω λίστα.
ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Υπάρχουν πολλά πρακτορεία εύρεσης εργασίας στο Ίντερνετ, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν προκειμένου να ψάξουν για δουλειά. Τα δύο δημοφιλέστερα είναι το http://www.seek.com.au και το http://www.mycareer.com.au. Οι περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας βρίσκονται στην επαρχιακή Αυστραλία, μακριά από τα αστικά κέντρα και όσον αφορά τις Πολιτείες της Αυστραλίας, στη Δυτική Αυστραλία που αυτή τη στιγμή διψά στην κυριολεξία για ειδικευμένους εργαζόμενους.
Αν ο εργοδότης επιλέξει ότι θέλει να απασχολήσει κάποιον από την Ελλάδα, τότε το επόμενο βήμα του αιτούντα βίζα θα είναι να ζητήσει ειδική επιστολή από τον εργοδότη που θα εγγυάται την απασχόλησή του στην Αυστραλία και να κάνει αίτηση για βίζα Τύπου121/856.
Θα πρέπει να πούμε ότι όσοι θέλουν να εργασθούν στην επαρχιακή Αυστραλία, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν, γιατί έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στην αίτησή τους.
Επίσης, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας εργασίας, χωρίς να έχουν βρει κάποιο εργοδότη, αλλά είναι ωφέλιμο με το που θα κάνουν την αίτηση για βίζα να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi.gov.au/skills όπου θα καταχωρήσουν όλα τους τα στοιχεία και το βιογραφικό τους σε μία λίστα Ειδικευμένων Εργαζομένων.
Είναι ωφέλιμο, γιατί αυτή η λίστα είναι το εργαλείο των εργοδοτών που μέσα της ψάχνουν να βρουν τον εργαζόμενο που θέλουν και την εργασία του οποίου θα εγγυηθούν.
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Το Υπουργείο Μετανάστευσης αυτή τη στιγμή έχει παύσει τη χορήγηση βίζας μετανάστευσης σε ειδικευμένους εργαζόμενους. Οι βίζες αυτές είναι οι λεγόμενες βίζες Skilled Independent Migrant subclass 175, Skilled Sponsored subclass 176, Skilled - Regional Sponsored provisional visa subclass 475.
Εκείνο που μας έκανε γνωστό η κ. Κάθριν Μέιν, από το Υπουργείο, είναι ότι αυτοί οι τύποι βίζας θα επανέλθουν σύντομα και ότι όποιος θέλει, μπορεί να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου στη διεύθυνση http://www.immi.gov.au/e_visa/general-skilled-migration.htm όπου και υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και άλλα έγγραφα που θα χρειαστείτε.
Επίσης, υπάρχουν και άλλοι τύποι βίζας, παρόμοιοι με τους παραπάνω, όπως η βίζα subclass 886, Regional visa subclass 887,  subclass 487, η βίζα ειδικευμένων αποφοίτων πανεπιστημίου Graduate visa subclass 485. Υπάρχει όριο ηλικίας για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας ειδικευμένου εργαζόμενου όταν δεν υπάρχει εγγύηση εργοδότη. Δεν θα πρέπει το άτομο να είναι κάτω των 18 ετών και άνω των 45 και για την αίτηση αυτών των τύπων βίζας θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει $2,525.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα με λεπτομέρειες για τα έγγραφα που χρειάζονται.
Η κ. Μέιν, από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ανέφερε ότι οποιαδήποτε βίζα διεκπεραιώνεται μέσα σε λίγους μήνες και, σε κάθε περίπτωση, αυτός που κάνει αίτηση πρέπει να υπιοβληθεί και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Όπως προαναφέραμε, η διαδικασία δεν είναι απλή και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αλλά μεγάλος αριθμός ειδικευμένων μεταναστών φτάνει κάθε χρόνο στην Αυστραλία, γεγονός που σημαίνει ότι έστω και με την περίπλοκη διαδικασία τα καταφέρνουν.
ΣΗΜΕΙΑ-«ΚΛΕΙΔΙΑ»
1. Περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βίζα ειδικευμένου εργαζομένου έχουν όσοι επιλέξουν να κάνουν αίτηση για να εργαστούν στην επαρχιακή Αυστραλία. Εκεί παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συγκεκριμένη βίζα ονομάζεται RSMS 119/857 και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/rsms/
2. Η καλύτερη λύση για τη σχεδόν βέβαιη χορήγηση βίζας είναι να υπάρχει εργοδότης που θέλει να εγγυηθεί εργασία για τον ειδικευμένο μετανάστη.
3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε έχει εξασφαλίσει εργασία είτε όχι, αυτός που υποβάλει αίτηση για βίζα πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία του στην λίστα Ειδικευμένων Μεταναστών που θα βρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi.gov.au/skills/
4. Για βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από το εξωτερικό ή από την Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία ως τουρίστας με ανάλογη τουριστική βίζα τριών μηνών, να βρει εργοδότη που θέλει να τον απασχολήσει και να παραμείνει στην χώρα κάνοντας αίτηση για βίζα ειδικευμένου προσωπικού και να παραμείνει στην Αυστραλία επ’ αορίστου αν ο εργοδότης του εγγυηθεί μόνιμη εργασία. Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Αυστραλία με βίζα μόνιμης κατοικίας, ο μετανάστης έχει το δικαίωμα να γίνει Αυστραλός πολίτης.
Όπως προαναφέραμε, η διαδικασία δεν είναι απλή και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αλλά μεγάλος αριθμός ειδικευμένων μεταναστών φτάνει κάθε χρόνο στην Αυστραλία, γεγονός που σημαίνει ότι έστω και με την περίπλοκη διαδικασία τα καταφέρνουν.
ΣΗΜΕΙΑ-«ΚΛΕΙΔΙΑ»
1. Περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βίζα ειδικευμένου εργαζομένου έχουν όσοι επιλέξουν να κάνουν αίτηση για να εργαστούν στην επαρχιακή Αυστραλία. Εκεί παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συγκεκριμένη βίζα ονομάζεται RSMS 119/857 και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/rsms/
2. Η καλύτερη λύση για τη σχεδόν βέβαιη χορήγηση βίζας είναι να υπάρχει εργοδότης που θέλει να εγγυηθεί εργασία για τον ειδικευμένο μετανάστη.
3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε έχει εξασφαλίσει εργασία είτε όχι, αυτός που υποβάλει αίτηση για βίζα πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία του στην λίστα Ειδικευμένων Μεταναστών που θα βρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi.gov.au/skills/
4. Για βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από το εξωτερικό ή από την Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία ως τουρίστας με ανάλογη τουριστική βίζα τριών μηνών, να βρει εργοδότη που θέλει να τον απασχολήσει και να παραμείνει στην χώρα κάνοντας αίτηση για βίζα ειδικευμένου προσωπικού και να παραμείνει στην Αυστραλία επ’ αορίστου αν ο εργοδότης του εγγυηθεί μόνιμη εργασία. Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Αυστραλία με βίζα μόνιμης κατοικίας, ο μετανάστης έχει το δικαίωμα να γίνει Αυστραλός πολίτης.
Όπως προαναφέραμε, η διαδικασία δεν είναι απλή και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αλλά μεγάλος αριθμός ειδικευμένων μεταναστών φτάνει κάθε χρόνο στην Αυστραλία, γεγονός που σημαίνει ότι έστω και με την περίπλοκη διαδικασία τα καταφέρνουν.
ΣΗΜΕΙΑ-«ΚΛΕΙΔΙΑ»
1. Περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βίζα ειδικευμένου εργαζομένου έχουν όσοι επιλέξουν να κάνουν αίτηση για να εργαστούν στην επαρχιακή Αυστραλία. Εκεί παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συγκεκριμένη βίζα ονομάζεται RSMS 119/857 και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/rsms/
2. Η καλύτερη λύση για τη σχεδόν βέβαιη χορήγηση βίζας είναι να υπάρχει εργοδότης που θέλει να εγγυηθεί εργασία για τον ειδικευμένο μετανάστη.
3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε έχει εξασφαλίσει εργασία είτε όχι, αυτός που υποβάλει αίτηση για βίζα πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία του στην λίστα Ειδικευμένων Μεταναστών που θα βρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi.gov.au/skills/
4. Για βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από το εξωτερικό ή από την Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία ως τουρίστας με ανάλογη τουριστική βίζα τριών μηνών, να βρει εργοδότη που θέλει να τον απασχολήσει και να παραμείνει στην χώρα κάνοντας αίτηση για βίζα ειδικευμένου προσωπικού και να παραμείνει στην Αυστραλία επ’ αορίστου αν ο εργοδότης του εγγυηθεί μόνιμη εργασία. Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Αυστραλία με βίζα μόνιμης κατοικίας, ο μετανάστης έχει το δικαίωμα να γίνει Αυστραλός πολίτης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin