Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ο Αφρικανός Φέμι Κούτι κορυφαίος τραγουδιστής στον κόσμο

femi-feat-1024x797 
Ο Nιγηριανός τραγουδιστής Φέμι Κούτι ανακηρύχθηκε ως ο "Κορυφαίος  Καλλιτέχνης" στον ετήσιο διαγωνισμό βραβείων του περιοδικού Songlines, αποσπώντας επαίνους για τα δυναμικά τραγούδια του, που υψώνουν τη φωνή τους κατά της διαφθοράς και της καταπίεσης στην Αφρική.
Ο Κούτι αναδύθηκε από τη σκιά του πατέρα του, του θρυλικού Φέλα Κούτι, χάρις στο άλμπουμ του Africa for Africa, υπογραμμίζει στην αιτιολόγησή του το Songlines.


«Τραγούδια όπως τα Politics in Africa, Can't Buy Me και Bad Government χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να υπογραμμίσουν την απόλυτη απέχθεια για τους διεφθαρμένους πολιτικούς στην γενέτειρά του Νιγηρία και τα υπόλοιπα Αφρικανικά έθνη-ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρο με όλα όσα τεκταίνονται στη Βόρειο Αφρική και την Ακτή του Ελεφαντοστού», τονίζει το περιοδικό. 

Το βρετανικό φολκ συγκρότημα Bellowhead απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Συγκροτήματος,, ενώ ο ινδός τραγουδιστής Ραγκού Ντίξιτ επελέγη ως Καλλίτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον είχε η επιλογή της συνεργασίας AfroCubism (μουσικό πρόγραμμα που έφερε σε επαφή ερμηνευτές από την Κούβα και το Μάλι) τιμήθηκε ως η Καλλίτερη Διαπολιτισμική Συνεργασία.
Το πρόγραμμα του AfroCubism είχε ξεκινήσει προ 14 ετών, με την προοπτική να ηχογραφηθεί ένας δίσκος στην Αβάνα. Μολαταύτα, οι μουσικοί από το Μάλι δεν κατόρθωσαν να μεταβούν στην κουβανική πρωτεύουσα, όπου τελικά οι ντόπιοι μουσικοί ηχογράφησαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο άλμπουμ Buena Vista Social Club. Η συνεργασία καρποφόρησε τελικά και οι εκατέρωθεν μουσικοί συναντήθηκαν στη Μαδρίτη το 2009 και ένωσαν το ταλέντο τους και τη μουσική ιδιαιτερότητα των πατρίδων τους σε μία σειρά από συναυλίες.
Τους υποψήφιους για τα βραβεία επιλέγουν οι αναγνώστες του περιοδικού, με την τελική απόφαση να εναπόκειται στη συνέχεια στους συντελεστές του περιοδικού.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin