Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Υποτροφίες για έλληνες χειρουργούς

Υποτροφίες για έλληνες χειρουργούς 

Πολλοί είναι οι χειρουργοί από όλον τον κόσμο που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εργασίες και τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα που προσφέρονται κάθε Οκτώβριο στις ΗΠΑ στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών (ΑCS). Εκεί οι καλύτεροι αμερικανοί χειρουργοί ανακοινώνουν τις νέες χειρουργικές τεχνικές, τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, την τελευταία λέξη της χειρουργικής τεχνολογίας. Οι περισσότεροι όμως χειρουργοί θέλουν να γνωρίσουν και να παρακολουθήσουν τις καινούργιες εξελίξεις στην πράξη, δηλαδή στο χειρουργείο όπου οι πρωτοπόροι χειρουργοί εφαρμόζουν τις νέες τεχνικές. Συνήθως τα μεγάλα ιατρικά κέντρα και πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως η Μayo Clinic, η Cleveland Clinic, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Johns Ηopkins και το Stanford, είναι προορισμοί που κάθε χειρουργός θα ήθελε έστω και για μικρό διάστημα να επισκεφθεί. Συνειδητοποιώντας αυτές τις ανάγκες, το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών ήδη από το 1968 χρηματοδότησε τις πρώτες υποτροφίες για ξένους χειρουργούς, τις οποίες ονόμασε Υποτροφίες για Διεθνείς Επισκέπτες (Ιnternational Guest Scholarships).

Οι υποτροφίες αυτές προσφέρονται σε νέους χειρουργούς ηλικίας 35-45 ετών από χώρες εκτός ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έρευνα και στη διδασκαλία. Πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον έναν χρόνο μετά το πέρας της ειδικότητας και να εργάζονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Η υποτροφία ανέρχεται στο ποσό των 8.000 δολαρίων. Επιπλέον του χρηματικού ποσού εξασφαλίζονται: α) δωρεάν συμμετοχή στο μεγάλο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών, β) δωρεάν εγγραφή σε όλα τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα που προσφέρονται κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, γ) αναγνώριση του «διεθνούς υποτρόφου» του Κολεγίου σε διάφορες εκδηλώσεις και δ) ειδική διευκόλυνση στην επίσκεψη και παραμονή σε αμερικανικά κέντρα της επιλογής τους.

Η πιο σημαντική ευκαιρία για τον ξένο υπότροφο είναι ακριβώς η δυνατότητα για μια οργανωμένη επίσκεψη σε ένα έως τέσσερα από τα πιο διάσημα χειρουργικά κέντρα των ΗΠΑ. Τον κάθε ξένο υπότροφο αναλαμβάνει ένα μέλος από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων (Ιnternational Relations Committee) του ΑCS που επιβλέπει τη διαδικασία επιλογής του υποτρόφου, η οποία πραγματοποιείται από μια εκλεγμένη υποεπιτροπή (Scholar Selection Subcommittee).

Ο «ανάδοχος» κάθε υποτρόφου έχει συνεχή επικοινωνία μαζί του προτού ταξιδέψει στην Αμερική και τον βοηθά στην επιλογή αλλά και στις απαραίτητες διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.facs.org/memberservices/igs.html ή ταχυδρομικά: Ιnternational Liaison Section Αmerican College of Surgeons 633 Ν.Saint Clair St. Chicago,ΙL 60611-3211 USΑ Fax: 312-202-5021


Μια ανεπανάληπτη εμπειρία
Εγραψε πρόσφατα ο καθηγητής της Οξφόρδης και editor του «Βritish Journal of Surgery», Νeil Μortensen: «Η διεθνής υποτροφία του ΑCS μού άνοιξε τα μάτια στις δυνατότητες και ευκαιρίες για να διακριθώ στη χειρουργική. Με βοήθησε να καταλάβω τη “γεωγραφία” της αμερικανικής χειρουργικής όπου εκπαιδεύονται οι μεγάλοι χειρουργοί και μου επέτρεψε να κάνω φίλους για μια ολόκληρη ζωή. Ηταν μια φανταστική ευκαιρία στην αρχή της καριέρας μου».

Πολλοί έλληνες χειρουργοί θα ήθελαν να είχαν την ευκαιρία για μια τέτοια υποτροφία. Δυστυχώς τόσα χρόνια μόνο ένας έλληνας νέος χειρουργός κατάφερε να την πάρει. Σήμερα όμως ειδικά οι έλληνες χειρουργοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσουν αυτή την υποτροφία, μια και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε μία επιπλέον υποτροφία του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών.

Η υποτροφία Ιnternational Guest Scholarship που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ιδιαίτερο σκοπό κατ΄ αρχήν την ενίσχυση την ελλήνων χειρουργών που επιθυμούν να γνωρίσουν την αμερικανική χειρουργική. Επειδή όμως οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί κάποιος είναι ιδιαίτερα υψηλές και ανταγωνιστικές, μια και υποβάλλουν αιτήσεις οι καλύτεροι χειρουργοί από όλον τον κόσμο, δεν αποτελεί εγγύηση το να είσαι Ελληνας. Απλώς βοηθάει, είναι ένα ακόμη κριτήριο που θα λάβει υπόψη της η υποεπιτροπή του ΑCS που επιλέγει τους υποψηφίους. Ελληνικής καταγωγής χειρουργοί από άλλες χώρες έχουν και αυτοί ένα «προβάδισμα», όπως τέλος και οι ελληνοαμερικανοί συνάδελφοί τους.

Υπάρχουν στις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας μας πολλοί νέοι χειρουργοί με ακαδημαϊκές φιλοδοξίες και όνειρα για μια καλύτερη μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ. Οι υποτροφίες του Αmerican College of Surgeons, και μάλιστα εκείνη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την είσοδό τους στην Αμερικανική Ιατρική Εκπαίδευση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin