Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Σάββατο 21 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Εισαγόμενα κρούσματα λέπρας στην Ελλάδα

 

Τέσσερα περιστατικά λέπρας, εντόπισαν την Παρασκευή στην Πάτρα επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η ανακοίνωση του Κέντρου έχει ως εξής:
'Στο τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώθηκαν τέσσερα περιστατικά λοίμωξης με mycobacterium leprae σε μέλη της ιδίας οικογένειας αλλοδαπών, που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου Αχαΐας.
Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των περιστατικών από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών. 


Κατόπιν, η ομάδα μετέβη στον τόπο μόνιμης κατοικίας των κρουσμάτων, όπου διερευνήθηκε η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς για την λήψη των προληπτικών μέτρων.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της περιοχής.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η νόσος από μycobacterium leprae μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθίσταται μη μεταδοτική αμέσως μετά την έναρξη ειδικής θεραπείας'.
Μετάδοση
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο μηχανισμός μετάδοσης της Λέπρας είναι η παρατεταμένη στενή επαφή με πάσχοντα και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα ρινικά σταγονίδια.
Η λέπρα εμφανίζεται σε δύο βασικές μορφές: Η λεπρωματώδης και η νευρική, από τις οποίες η πιο βαριά και επικίνδυνη για το περιβάλλον είναι η λεπρωματώδης λέπρα που αναπτύσσεται στο δέρμα κυρίως στα άκρα και το πρόσωπο.
Το κύριο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση μεμονωμένων κόκκινων κηλίδων στο δέρμα που μεγαλώνουν και εξαπλώνονται αργότερα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος οι κηλίδες αυτές μπορεί να έχουν και άσπρο χρώμα.
Η χροιά του δέρματος σε αυτά τα σημεία είναι διαφορετική παρουσιάζοντας διάφορες διηθήσεις. Τα μαλλιά σταδιακά γίνονται ξηρά και παρατηρείται πτώση των φρυδιών των βλεφαρίδων και απώλεια τριχών σε άλλα μέρη του σώματος.
Είναι δυνατή και η προσβολή εσωτερικών οργάνων, όπως το ήπαρ, ο σπλήνας ή οι όρχεις, και τα νευρικά στελέχη.
Η λέπρα δεν θεωρείται γενικά θανατηφόρος ασθένεια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από τις συνέπειές της, δηλαδή μολύνσεις ή φυματίωση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin