Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ο «κακός» ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο μέχρι και επτά χρόνια

Το άστατο ωράριο στον ύπνο ενδέχεται να επηρεάζει την ψυχική υγεία των ατόμων στη μέση ηλικία, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Συγκεκριμένα όσοι λαμβάνουν λιγότερες ή περισσότερες από έξι με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να παρουσιάσουν περιορισμένες νοητικές ικανότητες και ο εγκέφαλός τους να γεράσει πρόωρα μέχρι και επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιβράδυνση των λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της λογικής ικανότητας και του λεξιλογίου, μπορεί να επιφέρει σωματική κατάπτωση και πρόωρο θάνατο. Ερευνητές του πανεπιστημίου Κόλετζ του Λονδίνου ανακάλυψαν το πώς οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σε ένα χρονικό διάστημα πέντε χρόνων σε άτομα μέσης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές τους λειτουργίες και την ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.400 ανθρώπους ηλικίας από 45-69 χρόνων. Μέσω εξειδικευμένων τεστ λογικής, μνήμης, λεξιλογίου και ευχέρειας λόγου, διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν ακολουθούσαν ένα
υγιές πρόγραμμα στον ύπνο παρουσίαζαν περιορισμένες πνευματικές ικανότητες.

Αντίθετα οι γυναίκες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ και οι άνδρες που κοιμόντουσαν μεταξύ έξι και οκτώ ωρών, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι λιγότερες ή οι περισσότερες ώρες ύπνου συνδέονταν με χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καλή ποιότητα στον ύπνο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ένα άστατο ωράριο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές και σωματικές διαταραχές, ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

«Οι επιζήμιες επιπτώσεις του πολύ ή λίγου ή κακής ποιότητας ύπνου στην υγεία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν περισσότερη προσοχή. Δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου για την υγεία και την ευημερία μας» σχολίασε η Τζέιν Φέρι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής του UCL. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin