Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Απονομή των διεθνών βραβείων «Μελίνα Μερκούρη»

 

Η εικόνα και το πνεύμα της Μελίνας κυριάρχησαν χθες το βράδυ στην Ουνέσκο κατά την απονομή των διεθνών βραβείων «Μελίνα Μερκούρη» : Για την προστασία και διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων».
Στη μεγάλη οθόνη της αίθουσας τελετών, με φόντο τον Παρθενώνα, η Μελίνα Μερκούρη χαιρετούσε χαμογελαστή μ’ενα μπουκέτο αγριολούλουδα στο χέρι, καθ’όλη τη διάρκεια των ομιλιών.

« Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία ηθοποιός, μία αγωνίστρια, μία γυναίκα με πολιτικές πεποιθήσεις, που πίστευε ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι το ξεχωριστό αλλά ότι διαποτίζει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Θα τη θυμόμαστε μέσα από το έργο της », είπε στην προσφώνησή της η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο, Ιρίνα Μπόκοβα.
Η κ. Μπόκοβα, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία της στη διοργάνωση των βραβείων, "παρά τις δύσκολες στιγμές των ημερών".
Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουνέσκο, Θεόδωρος Πασσάς, δήλωσε ότι η οργάνωση των βραβείων, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, « ήταν μία πράξη πίστης, μία πράξη αισιοδοξίας».
Μιλώντας για τη Μελίνα υπογράμμισε ότι με τη δράση της απέδειξε ότι ήταν άτομο με οράματα και όχι άτομο που απλώς διαχειριζόταν καταστάσεις.
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μουνίρ Μπουχενάκι (Mounir Bouchenaki) μίλησε για τον συνδιασμό «ειρήνης και αρμονίας», που ερμηνεύεται μέσα από τα βραβεία «για το πολιτιστικό τοπίο» και που κατά τη γνώμη του ήταν η μόνιμη αναζήτηση της Μελίνας. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρώτη γνωριμία του μαζί της το 1982 στην Υδρα, όπου είχε οργανώσει σεμινάριο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Το φετινό έκτο βραβείο « Μελινα Μερκούρη » απονεμήθηκε εξίσου σε Παλαιστίνιους και Αρμένιους : Το πολιτιστικό τοπίο "Battir" της Παλαιστίνης και το Μουσείο "Reserve Garni" των Αρμενίων.
Ειδικός έπαινος απονεμήθηκε στο τοπίο "Wadi Hanifa" της Σαουδικής Αραβίας.
Μετά την απονομή, το κοινό χειροκρότησε τους Έλληνες μουσικούς, Γιάννη Βακαρέλη στο πιάνο και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που ερμήνευσαν κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιοχάνες Μπραμς.
Οι μουσικοί του Κουαρτέτου είναι οι Γιώργος Δεμερτζής (βιολί), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Νταβίντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και Αγγελος Λιακάκης (τσέλο).



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin