Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Στην Ελλάδα ακόμη θάβουμε σκουπίδια


Πάψτε να θάβετε τα απορρίμματά σας. Είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας». Με την προτροπή αυτή έκανε τον επίλογο στη χθεσινή ημερίδα για την ανακύκλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Χούλιο Γκαρσία, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της Ε.Ε.
Εκείνο μάλιστα που κατέστησε σαφές είναι ότι η χώρα μας εμφανίζει τα χειρότερα ποσοστά ανακύκλωσης, καθώς βρίσκεται έως 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ακόμη θάβεται το 82% των απορριμμάτων μας, όταν στην Ολλανδία το αντίστοιχο νούμερο δεν υπερβαίνει το 4%. 


Στην Ολλανδία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια δημιουργήθηκαν 11 εργοστάσια καύσης και από τις 157 χωματερές έμειναν 22. Και εκεί υπήρχαν τοπικές αντιδράσεις αλλά ξεπεράστηκαν, παρά το γεγονός ότι το κόστος διαχείρισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφού ετησίως οι πολίτες πληρώνουν στους δήμους 250 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Γκαρσία, η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες το επόμενο διάστημα για να πιάσει τους στόχους που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Έως το 2020 η Ε.Ε. θα πρέπει να ανακυκλώνει το 50% των αστικών απορριμμάτων και το 70% των μπάζων και υλικών από τις κατασκευές. «Μπορεί το 2020 να φαίνεται μακρινό αλλά για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα», επισήμανε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τη μεγάλη υστέρηση της χώρα μας στον τομέα των αποβλήτων.
«Δεν υπάρχει κανένα μητροπολιτικό συγκρότημα στο οποίο να έχει βρεθεί ολοκληρωμένη και ασφαλής για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας λύση, χωρίς μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων και χώρους ταφής των υπολειμμάτων», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας ότι σημασία έχει το υλικό που θα φτάνει στον ΧΥΤΥ να είναι όσο γίνεται λιγότερο.
«Το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στην ανακύκλωση και ανάκτηση των υλικών, στο κλείσιμο του κύκλου των προϊόντων, σε πρακτικές μείωσης και πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων», τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη. Επισήμανε επίσης ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη χωριστή συλλογή και αξιοποίηση τουλάχιστον του 5% του συνόλου των βιοαποβλήτων έως το 2015 και του 15% έως το 2020.
Σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού, το οποίο θα προωθήσει σε αστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin