Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 3 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Bρήκαν τον μηχανισμό που διαγράφει τις τραυματικές εμπειρίες από τη μνήμη.

Αμερικανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επαναστατικής ανακάλυψης: τον τρόπο για να διαγράψουμε επώδυνες εμπειρίες από το μυαλό μας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuroscience», ανακάλυψε ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μιας πρωτεΐνης, η οποία ονομάζεται PKM, και των επώδυνων αναμνήσεων.

Οι επιστήμονες, μετά από πειράματα σε θαλάσσια σαλιγκάρια, ανακάλυψαν ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη μπορεί να διαγραφεί αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της PKM, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη μνήμη.

«Κάποια στιγμή  θα είμαστε σε θέση να διαφοροποιούμε τις αναμνήσεις, έτσι ώστε να μειώνουμε τις τραυματικές εμπειρίες που αποθηκεύονται στον εγκέφαλό μας», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Γκλάνζμαν, καταλήγοντας πως «στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να «εισβάλλουμε» στο μυαλό κάποιου, να προσδιορίζουμε την τοποθεσία της μνήμης μιας τραυματικής εμπειρίας και να την διαγράφουμε».

Η συγκεκριμένη πρακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε βετεράνους του πολέμου, θύματα βίαιων εγκλημάτων, καθώς κι ατόμων που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, ενώ η έρευνά της θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στη θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και σε άλλες μακροπρόθεσμες διαταραχές μνήμης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin