Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon 210.000 Ελληνες στο έλεος xάκερ

Χιλιάδες Ελληνες έπεσαν θύµατα της πρωτοφανούς στα χρονικά υποκλοπής προσωπικών δεδοµένων από την υπηρεσία PlayStation Network της Sony. Στέλεχοςτης Sony Ελλάς δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι οι έλληνες χρήστες της υπηρεσίας ανέρχονται σε περίπου 210.000. Τουλάχιστον 10 εκατ. χρήστεςαπό όλο τονκόσµο – εκ των οποίων 20.000 Ελληνες – είχαν καταχωρίσει στο PlayStation Network τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών. Η Sony ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχειαπόδειξη» ότι ταστοιχείααυτά έχουν κλαπεί, ωστόσοδεν απέκλεισετο ενδεχόµενο.

Οπως αποκαλύφθηκε, οι απόρρητες πληροφορίες 77 εκατοµµυρίων πελατών της εταιρείας από όλο τον κόσµο – µεταξύ αυτών ονόµατα, διευθύνσεις και ενδεχοµένωςαριθµοί πιστωτικών καρτών – περιήλθαν στην κατοχή άγνωστων χάκερ. Η ηλεκτρονική εισβολή σηµειώθηκε µεταξύ 17 και 19 Απριλίου, ωστόσο η Sony τηνκράτησε κρυφή για µια ολόκληρη εβδοµάδα.

Στις ΗΠΑ κατατέθηκαν ήδη οι πρώτες αγωγές χρηστών εναντίον της Sony, ενώ κρατικές υπηρεσίες αρκετών χωρών προανήγγειλαντη διενέργειαερευνών για την υποκλοπή.

Παρά τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι οιαριθµοί τωνπιστωτικών καρτών των πελατών της είναι κρυπτογραφηµένοι, δεκάδες χρήστες ανέφεραν παράνοµες χρεώσεις σε κάρτες που είχαν χρησιµοποιήσει στο PlayStation Network (PSN), σύµφωνα µε την βρετανική εφηµερίδα «The Guardian».

«Μαθαίνουµε ότι οι χάκερ εισχώρησαν στην κύρια βάση δεδοµένων, από την οποίαµπορεί να απέκτησαν πρόσβαση στα πάντα, ακόµα και στους αριθµούς των πιστωτικών καρτών», δήλωσε ο Μάθιου Σόλνικ, σύµβουλος της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών iSEC Partners.

Ο ΚΕΒΙΝ ΣΤΙΒΕΝΣ, ερευνητής της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών Trend Micro, υποστήριξε ότι οι χάκερ έχουν αναρτήσει µηνύµατα σε διαδικτυακό φόρουµ, σταοποία ισχυρίζονται ότι διαθέτουν προς πώληση, έναντι 100.000 δολαρίων, αντίγραφο της βάσης δεδοµένων µε τα στοιχεία των πελατών της Sony. «Οι χάκερπωλούν τηβάση δεδοµένων. Φέρονται να διαθέτουν τα στοιχεία 2,2 εκατ. καρτών µε τους κωδικούς ασφαλείας CVV», έγραψε ο κ. Στίβενς στο twitter. Σύµφωνα µε ιστολόγια τεχνολογίας, οιδράστες προσπαθούν ναπουλήσουν τα δεδοµέναστη Sony,πληροφορία που διέψευσε η εταιρεία.

Η VISA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ότι θα «καλύψει» τουςπελάτες της σε περίπτωση παράνοµης χρήσης των καρτών τους. «Οι κάτοχοι καρτών που είναι αθώα θύµατα απάτης θα πάρουν τα χρήµατά τους πίσω, σύµφωνα µε τους όρους της τράπεζάς τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πάντως, αρκετοί χρήστες δήλωσαν ότι ακύρωσαν προληπτικά τις πιστωτικές τους κάρτες.

Οι πρώτες αγωγές.Την περασµένη εβδοµάδα δύο χρήστες κατέθεσαν σε δικαστήρια της Καλιφόρνιας αγωγές κατά της Sony, µε τις οποίες διεκδικούν χρηµατική αποζηµίωση «προς όφελος όλων των πελατών», υποστηρίζονταςότι η εταιρεία δεν διαφύλαξε τα προσωπικά τους δεδοµένα.

Ενας εκ των συνηγόρων τους ανέφερε ότιαρκετοί καταναλωτές έχουν εκδηλώσει πρόθεση να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη εναντίον της εταιρείας.

Παράλληλα, τo αµερικανικόΚογκρέσο ζήτησε απότη Sonyεξηγήσεις γιατο γεγονόςότι η εταιρεία καθυστέρησε να αποκαλύψει την υποκλοπή.
Δεκάδες έχουν αναφέρει παράνοµες χρεώσεις στις πιστωτικές τους κάρτες
Ερευνες από εισαγγελείς
Οι γενικοί εισαγγελείς 22 πολιτειών των ΗΠΑ έχουν αρχίσει έρευνες για την υπόθεση, το ίδιο και υπηρεσίες αρκετών κρατών, µεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς

Επικοινωνιακός «εφιάλτης»

Η online πλατφόρµα PlayStation Network παραµένει εκτός λειτουργίας για 13η ηµέρα. Η Sony ανακοίνωσε χθες ότι µέρος των υπηρεσιών του δικτύου θα επανέλθει «εντός της εβδοµάδας». «Ζητούµε συγγνώµη που προκαλέσαµε µεγάλη ανησυχία καιταλαιπωρία στους χρήστες µας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Sony, Καζούο Χιράι, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε επικοινωνιακό «εφιάλτη» για την ιαπωνική εταιρεία. Αναλυτές της αγοράς εκτιµούν ότι αρκετοί χρήστες θα εγκαταλείψουν την πλατφόρµα της Sony και θα στραφούν στην παιχνιδοµηχανή Xbox της Microsoft.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin