Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon H αύξηση των τιμών μπορεί να σβήσει τα τσιγάρα

H αύξηση των τιμών μπορεί να σβήσει τα τσιγάρα 

Αυξήσεις της τάξεως του 10% στις τιμές των πακέτων τσιγάρων, μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ζητούν οι επιστήμονες, θεωρώντας ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο στην προσπάθεια για μείωση του αριθμού των καπνιστών και των μοιραίων συνεπειών που επιφέρει το κάπνισμα σε χιλιάδες άτομα, γράφει το "Έθνος".

Παρουσιάζοντας χθες σχετική ευρωπαϊκή έκθεση, για την πρόοδο στη διακοπή του καπνίσματος (EQUIPP), ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος και ο οικονομολόγος της Υγείας κ. Κώστας Αθανασάκης, ζήτησαν μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 10%, στις τιμές των τσιγάρων ώστε να μειωθού περαιτέρω οι καπνιστές.
Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 2% έως 3% των καπνιστών στον πληθυσμό των ενήλικων Ελλήνων και κατά 12% της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων, ποσοστά που σίγουρα μπορούν να ανέβουν. Παράλληλα, έγινε πρόταση για κάλυψη από τα Ταμεία της αγωγής για διακοπή του καπνίσματος και η εισαγωγή ειδικής εκπαίδευσης στις ιατρικές σχολές και στους γιατρούς όλων των βαθμίδων παροχής περίθαλψης.
Ο κ. Κυριακόπουλος επεσήμανε ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, η αύξηση της τιμής του πακέτου είναι ένα μέτρο που μειώνει τη ζήτηση, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Δανίας, όπου η αύξηση κατά 10% του ειδικού φόρου επέφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 4%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο 20.000 θανάτους στην Ελλάδα, ενώ οι πάσχοντες από νοσήματα που σχετίζονται με αυτό είναι 600.000. Αναφορικά με το ποσοστό καπνιστών στη χώρα μας, το 2006 ήταν 46,8%, ενώ το 2011 έχει μειωθεί στο 36%.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin