Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Αντίο στην «Κλεοπάτρα» µε τα βιολετί µάτια

«Ορισµένοι από τους καλύτερους συµπρωταγωνιστές µου ήταν σκύλοι ή άλογα». Εδώ που τα λέµε, δεν είχε άδικο. Η Ελίζαµπεθ Τέιλορ που πέθανε χθες σε ηλικία 79 ετών, έπειτα από περιπετειώδη ζωή και ταλαιπωρηµένη υγεία, έγινε γνωστή έχοντας συµπρωταγωνιστή ένα κόλεϊ, τη Λάσι, στην τηλεοπτική σειρά του 1943.

Εκτοτε έπαιξε σε πάνω από 35 ταινίες - έµεινε στη µνήµη ως Κλεοπάτρα στην οµώνυµη ταινία - τιµήθηκε µε δύο Οσκαρ («Ζήσαµε στην αµαρτία» του ‘60 και «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του ‘66) και ανέπτυξε σηµαντικό φιλανθρωπικό έργο στη µάχη κατά του AIDS.

Το 2009 η Τέιλορ, 77 ετών τότε, παρότι καθηλωµένη σε αναπηρικό καροτσάκι και λόγω οστεοπόρωσης δεν το έβαζε κάτω. Οταν τη ρώτησε ένας δηµοσιογράφος τι θα ήθελε να γράφει ο τάφος της, εκείνη απάντησε: «Εδώ αναπαύεται η Ελίζαµπεθ (σ.σ. σιχαινόταν να τη φωνάζουν Λιζ). Αλλά επέζησε...».
Οι καλυτερες ταινίες
Μεταξύ µας; Στις περισσότερες εµφανίσεις ήταν κάτι σαν Escort (συνοδός). Εξαιρετικών ηθοποιών και µεγάλων κινηµατογραφικών στιγµών. Διόλου υπερβολικό. Για σκεφτείτε το. Ποια η καλύτερη στιγµή της; Εκεί που ξεγυµνώνεται. Καθόλου σωµατικώς.

Εντελώς ψυχικώς. «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Η Μάρθα δηλαδή. Απέναντι στον Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Εκεί να δεις χολή. Πολεµικό τοπίο, ο γάµος ενός αποτυχηµένου καθηγητή και µιας κλώσσας που θέλει, αλλά δεν έχει... Ασε να µην το γράψω και µε βάλουν µέσα. Εκεί, στο απόλυτο έργο του Εντουαρντ Αλµπι, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Μάικ Νίκολς. Εκεί όπου ήταν 34 και ο Ρίτσαρντ 42, σχεδόν µισοκατεστραµµένος από τη Λιζ. Οπου και οι δύο αλκοολικοί. Εκεί η µεγάλη στιγµή της. Μία η µεγάλη ερµηνεία, µία και να καίει. Οσο για τα υπόλοιπα; Ιδού η λίστα µε τις καλύτερες στιγµές της. Κατά χρονολογική σειρά:
1951 «Μια θέσηστον ήλιο»του Τζορτζ Στίβενς. Θρυλικό µελόδραµα. Ολη τη δουλειά όµως την κάνουν δύο θηρία. Ο Μοντγκόµερι Κλιφτ και η Σέλεϊ Γουίντερς. Η Λιζ είναι µόλις 19, αλλά δείχνει 25. Αυτή, η οροφή της ερµηνείας της.

1956 «Ο Γίγας» του Τζορτζ Στίβενς, ως σύζυγος του (οµοφυλόφιλου) Ροκ Χάντσον, να φλερτάρει µε τον Τζέιµς Ντιν.

1958 «Η λυσσασµένη γάτα» του Ρίτσαρντ Μπρουκς από το οµότιτλο θεατρικό του Τενεσί Ουίλιαµς. Με νεγκλιζέ να εκλιπαρεί τον Πολ Νιούµαν, ο οποίος κυκλοφορεί µε µπανταρισµένο πόδι, ως σηµειολογική αναφορά στον δυσλειτουργικό φαλλό του. Please έλα στο κρεβάτι.

1959 «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τζότζεφ Μάνκιεβιτς.Πάλι από θεατρικό του Τενεσί Ουίλιαµς.

Ταινιάρα. Εκείνη, τρίτο βιολί. Το πρώτο, η Κάθριν Χέπµπορν· το δεύτερο, ο Μοντγκόµερι Κλιφτ.

1960 «Ζήσαµε στην αµαρτία» του Ντάνιελ Μαν. Πάλι µε κοµπινεζόν ώστε να διαφαίνονται τα µπαλκόνια και ως έχιδνα να καταστρέφει τον Λόρενς Χάρβεϊ. Το πρώτο της Οσκαρ.

1965 «Πύργος στην άµµο» του Βισέντε Μινέλι. Μεγάλος σκηνοθέτης. Εδώ τι να κάνει; Επρεπε να υπογράψει µια συµβατική ιστορία για το ζεύγος Λιζ και Ρίτσαρντ Μπάρτον.

1966 «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Μάικ Νίκολς. Ταινιάρα και αυτή. Ηθοποιάρα ηΛιζ. Μεγιστοτεράστιος ο Μπάρτον. Τα δίνουν όλα. Το δεύτερο Οσκαρ.

1967 «Ανταύγειες σε χρυσά µάτια» του Τζον Χιούστον. Ο Μάρλον Μπράντο, δεσποτικός αξιωµατικός σε γκέι αποχρώσεις. Η Λιζ εντελώς στερηµένη. Ακούστηκε ότι στη διάρκεια των γυρισµάτων έπεσαν χαστούκια. 1967 «Οι εραστές της νύχτας» του Πίτερ Γκλένβιλ. Πάλι µε τον Μπάρτον. Μέτρια πράγµατα. Ερωτικό δραµατάκι.

1968 «Το µεγάλο µυστικό της» του Τζόζεφ Λόουζι. Μεγάλο ρίσκο. Δύσκολη ταινία. Δίπλα της,η µικροσκοπική Μία Φάροου. Οικριτικοί τη λάτρεψαν. Τα ταµεία, έτσι κι έτσι. Αυτά. Τα υπόλοιπα κάτω από µέτρια.

Επισήµως είχε επτά συζύγους, επτά διαζύγια, δύο γιους, µία (υιοθετηµένη) κόρη και εννέα εγγόνια
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ
Ποιοι οι επίσηµοι ή οι ανεπίσηµοι.

Ων ουκ εστίν αριθµός. Οπως έλεγε και η Σίρλεϊ ΜΑΚΛΈΙΝ σε µια τιµητική της βραδιά στην Μπερλινάλε πριν από δέκα χρόνια, «όποια σας πει ότι δεν κοιµήθηκε µε τους πρωταγωνιστές της και τους σκηνοθέτες της είναι ψεύτρα». Επισήµως είχε επτά συζύγους, επτά διαζύγια, δύο γιους, µία (υιοθετηµένη) θυγατέρα και εννέα εγγόνια. Το πρώτο (εγγόνι) το απέκτησε µόλις 39 ετών. Κατά χρονολογική σειρά, η λίστα των θυµάτων της «λυσσασµένης γάτας»:

1950-1951 Κόνραντ Χίλτον.
Μέσα σε έναν χρόνο τον έτζασε. ∆εν είχε κλείσει καν τα είκοσι. Η Λιζ εννοείται. 1952-1957 μάικλουάιλντινγκ. Πέντε χρόνια. Πολλά. Χαρά στο κουράγιο της.

1957-1958 μάικλ τοντ.
Ο διάσηµος παραγωγός. ∆ενπρολαβαίνει να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Ο Μάικλ πεθαίνει. Χήρα µόλις 26 ετών. Ρεκόρ...

1959-1964 έντι Φίσερ.
Ο ηθοποιός. Στην πραγµατικότητα, τον κεράτωνε µε τον Ρίτσαρντ Μπάρτον από το 1960. Εναν χρόνο µετά το στεφάνι. Ο βρετανικός παρέα µε όλο τον διεθνή Τύπο είχε πέσειµε τα µούτρα. Αυτό κι αν ήταν σκάνδαλο. Με κέρατα ο Εντι. Με φέσια η Fox. Παραλίγο να γκρεµιστεί το Χόλιγουντ. Βρε τη λυσσασµένη...

1964-1974 Και 1975-1976 (δύο
φορές) ρίτσαρντ μπάρτον. Λάθος ηµεροµηνία. Μιλάµε για τον γάµο. Η σχέση από το 1960. Στην «Κλεοπάτρα», αντί να παίζει, αναστέναζαν τα κρεβάτια. Η συνέχειακαταστροφή. Οχι για την Λιζ αλλά για τον Ρίτσαρντ. Αςπρόσεχε. ∆έκαχρόνια µετά το διαζύγιο εγκατέλειψε τα εγκόσµια. Ο Μπάρτον φυσικά. Μόλις στα 59 του. Ενώ η Λιζ στα 79. Είκοσι περισσότερα χρόνια άντεξεη γάτα. Αναλώσιµο το αρσενικό.Ανθεκτικό το θηλυκό 1976-1982 τζο ουόρνερ. Αφηνε τον έναν, έπαιρνε τον άλλον. Για τη συντροφιά του; «Τρίχες», έγραφαν οι κακές γλώσσες. Για τα λεφτά του. 1991-1996 λάρι Φορτένσκι. Στο πεντάχρονο πλάνοκαι αυτός. Βρε την... κοµµουνίστρια.

1997-2011
Μετά τον Φορτένσκι, δήλωνε αφοσιωµένη στονΜάικλ Τζάκσον και τις φιλανθρωπίες. Ετσι έλεγε. Who knows!


Σταυροφόρος κατά του AIDS

Σπουδαίο φιλανθρωπικό
έργο και δράση ανέπτυξε η Ελίζαµπεθ Τέιλορ από τα µέσα της δεκαετίας του ‘80, όταν πληροφορήθηκε πως ο Ροκ Χάτσον είχε AIDS. Αµέσως διοργάνωσε εκδήλωση για την έρευνα κατά του AIDS. συγκεντρώνοντας πάνω από 1,3 εκατ. δολάρια (σηµερινά 919.000 ευρώ). ∆ηµιούργησε µαζί µε τους γιατρούς -Ματίλντ Κριµ και Μάικλ Γκότλιεµπ τον ερευνητικό ιατρικό οργανισµό American Foundation For AIDS Research (AMFAR). Εως τις µέρες µας, το ίδρυµα έχει επενδύσει τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ στηρίζοντας το έργο πάνω από 2.000 ερευνητικών οµάδων παγκοσµίως στον αγώνα κατά του AIDS.


Οι µύθοι και οι αλήθειες

ΑΓΓΛΙΔΑ;
Λάθος. Αµφότεροι οι γονείς από τις ΗΠΑ. Απλώς εγκαταστάθηκαν στο αριστοκρατικό Χάµστεντ του Λονδίνου. Πριν από τον πόλεµο. Μάλιστα ακόµα και η γιαγιά της µε διπλή υπηκοότητα. Και ΗΠΑ και United Kingdom.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ;
Οχι. Ψάρι. Γεννηµένη 27 Φεβρουαρίου 1932. Με το πλήρες όνοµα Ελίζαµπεθ Ρόουζµοντ Τέιλορ. Κοινη Θνητη; Πάλι λάθος. Οχι µόνο από εύπορη οικογένεια και από πατέρα art dealer (κάτι σαν Ιόλας δηλαδή), αλλά και αργότερα ως star µε τον βρετανικό τίτλο της dame.

μέ ΘΈΑΤΡΙΚΈΣ ΣΠΟΥΔΈΣ;
Λάθος. Πού τέτοια! Από τριών ετών να χορεύει σαν µικρή µπαλαρίνα και µέσω γνωριµιών στα 10 αρχίζει την καριέρα.

μέ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;
Λάθος. Με ζώα.

Πρώτη της ταινία η «Λάσι». Μόλις δέκα ετών. ∆εύτερη ταινία πάλι η «Λάσι». Η Νο 2. Τρίτη ταινία το «National Velvet». Εδώ περίπου δώδεκα ετών καβάλα σε άλογο. Ως εκ τούτου λάτρεψε τα τετράποδα.

μέ ΈΝΗΛΙΚΟΥΣ;
Α, εδώ οφθαλµαπάτη. Στα 16 της υποδύεται την 25άρα ως σύζυγος του Ρόµπερτ Τέιλορ στην ταινία «Conspirator» (Συνωµότης).

Ψηλη;
Μόλις 1.57. Αλλά µε κάτι µάτια και κάτι µπαλκόνια πουέβγαζαν µάτια.

ΛΈΦΤΑ;
Με τα τσουβάλια. Να είσαι 10 ετών και να εισπράττεις100 δολάρια την εβδοµάδα για να παίξεις συνοδός της Λάσι, ε, είναι πολλά. Το υψηλότερό της κασέ για την χαζοµάρα «The Flintstones» µε 2,5 εκατ. δολάρια το 1994. Για το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» µισό εκατοµµύριο. Για την ΚλέοΠατρα; Εδώ παραλίγο να γκρεµιστεί το Χόλιγουντ. Ηταν 28 ετών. Πάνω στα ντουζένια της. Οι εταιρειάρχες ξερογλείφονταν. Και η Fox παρασύρεται και υπογράφει συµβόλαιο όπου η Λιζ θα εισέπραττε 1 εκατ. στο χέρι plus 10% από τον τζίρο της ταινίας. Οµως εκείνη πέφτει πάνω στον Ρίτσαρντ Μπάρτον και ο Μπάρτον – ως Μάρκος Αντώνιος – πάνω στην Κλεοπάτρα. Και αρχίζουν τα γλέντια. Οι παραγωγοί αλλάζουν σκηνοθέτες. ∆ηλαδή Τζότζεφ Μάνκιεβιτς, Ρούµπεν Μαµούλιαν, Ντάριλ Ζάνουκ. Απαντες µε τις τρίχες της κεφαλής σηκωµένες. Θεέ µου. Το ζεύγος απαιτεί εδώ και τώρα ακτινίδια από την Ασία (ας πούµε) και µπανάνες από τη Λ. Αµερική. Η µετοχή της εταιρείας γκρεµίζεται. Οι executives πηγαινοέρχονταν και βαράνε την πόρτα της κρεβατοκάµαρας και τα πρωτοσέλιδα έδιναν και έπαιρναν. Παραλλήλως µε όλα αυτά ο Εντι Φίσερ, ο σύζυγος της Λιζ, και η γυναίκα του Μπάρτον παραλίγο να πάθουν συγκοπή. Οπως λέει και το άσµα, «παντρεµένοι και οι δυο».

Τα γυρίσµατα διακόπτονται. Τα γυρίσµατα ξαναρχίζουν. Και πάει λέγοντας. Αναρίθµητοι στυλίστες, κοµµωτές και γκαρνταρόµπες. Οργιο. Τελικά ύστερα από τρία χρόνια η Κλεοπάτρα πακετάρεται και εξέρχεται. Κόστισε 44 εκατ. δολάρια. Η πιο ακριβή όλων των εποχών. Πού κατέληξε; Ως τζίρος 48 εκατοµµύρια. Χρεοκοπία επιπέδου Ελλάδας 2011.


πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin