Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Οδύσσεια στα Special Olympics

Εντυπωσιακό θέαμα με «αναπαράσταση» της Οδύσσειας του Ομήρου επιφυλάσσεται για την τελετή έναρξης των ΧΙΙΙ Παγκόσμιων Θερινών Αγώνων Special Olympics, που θα γίνει στις 25 Ιουνίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το πλοίο του Οδυσσέα, ο Ποσειδώνας, ο κύκλωπας Πολύφημος, οι Σειρήνες αλλά και ο Ηλιος πάνω στο άρμα του πρωταγωνιστούν σ΄ αυτό το θέαμα, που θα συνοδεύεται από μουσική, κίνηση και ειδικούς φωτισμούς.

 Η Οδύσσεια άλλωστε με το πολυσήμαντο περιεχόμενό της προσφέρεται ιδιαίτερα ως ευθεία αναφορά στην περιπέτεια που ζουν καθημερινά τα παιδιά με αναπηρίες. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπου παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα της τελετής έκανε αποδεκτό το αίτημα, παρ΄ ότι σε πολλά σημεία του δεν συνάδει με ένα μνημείο. Ο Φωκάς Ευαγγελινός θα έχει το γενικό πρόσταγμα της εκδήλωσης, ο Στέφανος Κορκολής ανέλαβε την μουσική, ο Θοδωρής Γρηγοριάδης γράφει τα κείμενα, ο Ηλίας Λεδάκης κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου.

 Μία αυτοκινούμενη κατασκευή σε μορφή πλοίου και εννέα ανυψωτικές πλατφόρμες για την ανύψωση προσώπων έως και έξι μέτρα από το έδαφος αποτελούν ορισμένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία του προγράμματος. Κατά τα άλλα: Στο κέντρο του στίβου του σταδίου θα τοποθετηθεί μία κυματιστή εξέδρα (μήκους 250 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων) και πάνω της θα στηθούν δύο σκηνές. Επίσης τέσσερις εναέριες σκηνογραφικές κατασκευές _ για τον Οδυσσέα, τον Πολύφημο, το Αρμα του Ηλιου και τις Σειρήνες _θα κινούνται ηλεκτρομηχανολογικά, ελεγχόμενες από σύστημα αντίστοιχο εκείνου των τελετών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μία τεράστια οθόνη σε μορφή κυκλικού δίσκου (διαμέτρου 22,8 μέτρων) πρόκειται να στηθεί εξάλλου έξω από το στάδιο με όψη προς το πέταλο, για να προβάλλονται σ΄ αυτήν τα τεκταινόμενα.

 Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν πρόκειται να προκαλέσει βλάβες στο μνημείο, όπως διαβεβαίωσαν οι διοργανωτές αφού οι κατασκευές θα είναι αναστρέψιμες και δεν θα εδράζονται πάνω στα αρχαία τμήματα του σταδίου. Οσον αφορά την τελετή λήξης πάντως που θα γίνει στις 4 Ιουλίου, θα περιλαμβάνει κυρίως χορούς και τραγούδια από παραδοσιακά ελληνικά συγκροτήματα ενώ θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια σκηνικά για λόγους οικονομίας.

 Όπως έγινε γνωστό για τους αγώνες, που τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένονται 7.500 αθλητές με διανοητική αναπηρία, 2.500 προπονητές, 3.000 τεχνικοί, 25.000 εθελοντές και 40.000 μέλη των οικογενειών των αθλητών από όλο τον κόσμο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin