Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Las Guerreras» ή αλλιώς οι «Γυναίκες-Μαχητές» της Σιουδάδ Χουάρες

Μια ομάδα  γυναικών στο Μεξικό, πάνω  σε ροζ μοτοσικλέτες μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα στους φτωχούς σε μία από τις πλέον θανατηφόρες πόλεις του κόσμου τόσο για να  διαμαρτηρηθούν όσο και να μειώσουν τις στερήσεις που όπως λένε  τροφοδοτούν τη βία.
Οι βιαιες αψιμαχίες ανάμεσα σε συμμορίες ναρκωτικών στη Σιουδάδ Χουάρες έχουν σκοτώσει 6.700 άτομα από το 2008, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες γυναίκες. Ο σύλλογος τους αυτοαποκαλείται «Las Guerreras” (Η Γυναίκες Μαχητές) και κάνουν βόλτες με τις χειροποίητες chopper μηχανές τους και  κάθε Κυριακή στις επικίνδυνες γειτονιές γύρω  από την πόλη που συνορεύει με το Ελ Πάσο του Τέξας.


Τα 10 μέλη της ομάδας γυρίζουν τα μικρά  σπίτια με τις μεταλλικές οροφές,  τους χωμάτινους δρόμους για να βοηθήσουν ανύπαντρες μητέρες, ναρκομανείς, ηλικιωμένους και ανέργους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια και αισθάνονται εντελώς εγκατελημένοι. Αναμεσα στα μέλη της ομάδας ειναι εκπαιδευτικοί, εκτός υπηρεσίας αστυνομικοί και επιχειρηματίες που προσφέρουν το χρόνο τους εθελοντικά
Μοιράζουν χρήματα, φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό ακόμη και τούρτες γενεθλίων, όλα με δικά τους έξοδα. Κάποιες φορές παρέχουν απλά τη συντροφιά τους.
“Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα, ή σχεδόν τίποτα», είπε η  Lorenia Granados, συν-ιδρυτής της ομάδας που συστάθηκε πριν από δύο χρόνια. Οι γυναίκες υποστυρίζουν πως με τις ροζ μηχανές τους έχουν στόχο να προβάλουν μια λιγότερο απειλητική, θηλυκή εικόνα που τους διαφοροποιεί από τους εκτελεστές των συμμοριών που συνήθως χρησιμοποιούν  τις μοτοσυκλέτες για τις εκτελέσεις τους.

Παρόλο που η πόλη διαθέτει  340 εργοστάσια εξαγωγής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και διακινούνται εκεί  δισεκατομμύρια δολάρια σε διασυνοριακές συναλλαγές κάθε χρόνο, το Σιουδάδ Χουάρες έχει γίνει μια από τις πιο απελπιστικές  πόλεις του Μεξικού. Σε μια απεγνωσμένη περιοχή της ερήμου με λίγα σχολεία ή ευκαιρίες, οι νέοι που  είναι ή κακοπληρωμένοι  ή άνεργοι προσελκύονται για να ενταχθούν σε συμμορίες, που για να σκοτώσουν τους αντιπάλους, προσφέρουν $ 100 το χτύπημα.

Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί και εμπειρογνώμονες του εμπορίου ναρκωτικών κατηγορούν τη χρόνια πολιτική διαφθοράς και κακοδιαχείρισης καθώς και την έλλειψη υποστήριξης στους φτωχούς. Ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος ανέθεσε στο στρατό  την καταπολέμηση των συμμοριών ναρκωτικών από το Δεκέμβριο του 2006, ξεκίνησε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα με στόχο την ανοικοδόμηση του Σιουδάδ Χουάρες το περασμένο έτος, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι η πρόοδος είναι αργή.

«Κανείς δεν κάνει τίποτα», λέει η  60χρονη  Sanjuana Flores, η κόρη της οποίας ήταν τοξικομανής και  πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2008, αφήνοντας πίσω τέσσερα παιδιά που σήμερα φροντίζει η ίδια. Η Flores, λαμβάνει  κρέας  και λαχανικά από την ομάδα Las Guerreras, . “Έχω ζητήσει βοήθεια από το δημαρχείο της πόλης και από τους δημοτικους σύμβουλου. Υπόσχονται πράγματα, αλλά είναι όλα ψέματα», είπε.

Οι Las Guerreras λένε μέχρι σήμερα ότι δεν έχουνε απειληθέι  ή δεχθεί επίθεση στις εβδομαδιαίες περιπολίες τους. Προσπαθούμε  να κάνουμε  τη διαφορά με την ελπίδα ότι κάποια μέρα η ειρήνη θα επιστρέψει», δήλωσε η Granados πριν βάλει  κράνος της και βάλει μπρος τον κινητήρα της.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin