Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Τα αναψυκτικά τύπου Cola επικίνδυνα για καρκίνο;

 
Ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην Coca-cola και την Pepsi, φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με μια ομάδα μελετητών, που προτρέπει στην απαγόρευση της χρήσης του. Οι ανησυχίες αφορούν μια καφέ χρωστική που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές μορφές καρκίνου.

«Το καραμελόχρωμα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή των δύο αυτών πολύ γνωστών αναψυκτικών, αλλά και σε άλλα τρόφιμα (όπως μπύρες και σάλτσα σόγιας), είναι μολυσμένο με δύο χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και θα πρέπει να απαγορευθούν», αναφέρθηκε από το Επιστημονικό Κέντρο Δημοσίου Συμφέροντος (CSPI), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Σε αντίθεση με την καραμέλα που θα μπορούσε κανείς να κάνει στο σπίτι του - με την τήξη της ζάχαρης μέσα σε μια κατσαρόλα - οι τεχνητές καφέ ουσίες που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς και σε άλλα προϊόντα, δημιουργούνται από την αντίδραση της ζάχαρης με αμμωνία και των υπό πίεση και υψηλή θερμοκρασία στοιχείων του θείου. Τα αποτελέσματα αυτών των χημικών αντιδράσεων οδηγούν στο σχηματισμό δύο ουσιών που είναι γνωστές ως 2-ΜΙ και 4-ΜΙ. Οι συγκεκριμένες ουσίες λοιπόν, έχουν ενοχοποιηθεί, από παλαιότερες μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, για πρόκληση καρκίνου στους πνεύμονες, το ήπαρ, το θυρεοειδή ή ακόμα και λευχαιμία.»

Το Εθνικό Αμερικανικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας λέει ότι υπάρχει σαφής απόδειξη πως και οι δύο αυτές ουσίες είναι καρκινογόνες για τα ζώα και ως εκ τούτου ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο και για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανησυχίες του CSPI διαψεύσθηκαν από τις εταιρείες Coca-cola και Pepsi, λέγοντας ότι, τα προϊόντα τους είναι απολύτως ασφαλή και ότι οι δηλώσεις του Επιστημονικού Κέντρου είναι κακόβουλες, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών για πρόκληση καρκίνου.

Η Coca-cola και η Pepsi, ισχυρίζονται ότι στα αναψυκτικά τους δεν υπάρχει καθόλου από την ουσία 2-ΜΕΙ, ενώ υπάρχουν ίχνη από την 4-ΜΕΙ, επισημαίνοντας ότι η καραμέλα που χρησιμοποιούν δεν προκαλεί κάποιο είδος καρκίνου.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin