Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ο καφές "θολώνει" το ανδρικό μυαλό

http://www.faretra.gr/images/1_5ntt2.jpg 
Την επόμενη φορά που θα έχετε ένα σημαντικό μήτινγκ στη δουλειά, προσέξτε τι θα πιείτε. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι παρότι ο καφές βελτιώνει τις νοητικές επιδόσεις των γυναικών στις στρεσογόνες καταστάσεις, καταρρακώνει τις ανδρικές.
Και αυτό, διότι διαταράσσει τη μνήμη τους και επιβραδύνει την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις.


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Λίντσεϊ Σεντ Κλερ, θέλησαν να διαπιστώσουν πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό όταν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση στρες – όπως ακριβώς συμβαίνει στη διάρκεια των σοβαρών επαγγελματικών συναντήσεων.
Έτσι, επιστράτευσαν 64 άνδρες και γυναίκες και τους χώρισαν σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Κάθε ζευγάρι ανέλαβε να διεκπεραιώσει μία σειρά από εργασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν διαπραγματεύσεις, συμπλήρωση παζλ και επίλυση τεστ μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τους ζητήθηκε να κάνουν μια δημόσια παρουσίαση της δουλειάς τους.
Στα μισά ζευγάρια δόθηκε να πιουν καφές χωρίς καφεΐνη, ενώ στα υπόλοιπα δόθηκε κανονικός καφές.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι επιδόσεις των ανδρών στα τεστ μνήμης διαταράσσονταν πάρα πολύ όταν είχαν πιει τον κανονικό καφέ. Χρειάζονταν επίσης κατά μέσον όρο 20 δευτερόλεπτα περισσότερο για να λύσουν τα παζλ, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι είχαν πιει καφέ χωρίς καφεϊνη.
Όμως οι γυναίκες συμπλήρωναν τα παζλ 100 δευτερόλεπτα ταχύτερα, όταν είχαν πιει κανονικό καφέ, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Εφηρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JASP).
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση έναντι του διαβήτη, της νόσου του Άλτσχαϊμερ, των ηπατοπαθειών και της ουρικής αρθρίτιδας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin