Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μνημείο το «Μοτέλ Ξενία» στο Ηράκλειο

Μνημείο το «Μοτέλ Ξενία» στο Ηράκλειο  
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής των "Ξενία", το "Μοτέλ Ξενία" στην περιοχή Καρτερός του Ηρακλείου, το οποίο ανήκει στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε και είναι έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην κοινή συνεδρίαση του με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Το "Ξενία" του Ηρακλείου χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου. Αποτελείται από επτά ισόγεια κτίρια σε σχήμα "π" με εσωτερική "αυλή". Η χρήση της πέτρας ως βασικού υλικού σε συνδυασμό με την αρμονική ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον και τη διαμόρφωση του σε χαμηλό επίπεδο, αναδεικνύει το σεβασμό του αρχιτέκτονα στο χώρο και την φιλοσοφία του που μπορεί και σήμερα να συμβάλλει στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού.
Βέβαια το ξεχωριστό αυτό αρχιτεκτόνημα είναι σήμερα σε κακή κατάσταση λόγω της εγκατάλειψης του για πολλά χρόνια και απαιτείται η άμεση συντήρησή του για να μπορέσει να ξαναγίνει ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν που θα προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφασίστηκε να εμμείνουν στο χαρακτηρισμό ως μνημείο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα 7, στο Κολωνάκι η οποία είναι ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία χτίστηκε το 1938 από τον πολιτικό μηχανικό Ανδριανό Λαζαρίμο και αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα του προπολεμικού μοντερνισμού. Εκτός όμως από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον το κτίσμα έχει και ιστορικό ενδιαφέρον, διότι σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες η πολυκατοικία είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και το υπόγειό της χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου ως τόπος βασανιστηρίων.
Το ΝΑΤ από τον πλευρά του ζήτησε ο χαρακτηρισμός ως μνημείο να περιοριστεί μόνο στο εξωτερικό κέλυφος προκειμένου να είναι πιο εύκολη και όχι χρονοβόρα η εκμετάλλευσή του.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Ρένα Λευκαδίτου καθώς και φορείς της πόλης, που αναφέρθηκαν στην σπουδαία αρχιτεκτονική αλλά και την ιστορικότητα του κτιρίου, ζήτησαν να μην αναθεωρηθεί η προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου και να παραμείνει ο συνολικός χαρακτηρισμός ως νεότερο μνημείο, πράγμα το οποίο και έγινε.

Τα ξενοδοχεία "Ξενία" αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας και του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, μετά τον β' Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, τα "Ξενία" ανήκουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin