Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η τυρόπιτα "αφορίζεται" από τα κυλικεία


Η τυρόπιτα, που αποτέλεσε παλιότερα ακόμα και αιτία κατάληψης για το σχήμα της, φαίνεται πως παίρνει… αποβολή από τα σχολικά κυλικεία.


Με το υπουργείο Υγείας να παραδέχεται πως τα μισά σχολικά κυλικεία πωλούν απαγορευμένα τρόφιμα και ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, εξετάζεται η προώθηση μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρξει μηχανισμός που θα ελέγχει τόσο το πλαίσιο των διαγωνισμών για την ανάληψη των κυλικείων όσο και των προδιαγραφών τους.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Υγείας, Χρήστο Αδηδόνη, στο πλαίσιο προαγωγής της υγιεινής διατροφής, τη στιγμή που το 44% των σχολικών κυλικείων στη χώρα διαθέτει μη επιτροπόμενα τρόφιμα.

«Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του κυρωτικού συστήματος, που θα αποτρέπει την πώληση μη επιτρεπόμενων προϊόντων», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο κατάλογος των προϊόντων θα πρέπει να συμβαδίζει με τις σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές.

Αυτά που πρόκειται να "αφοριστούν" είναι οι τυρόπιτες, οι σπανακόπιτες, οι λουκανικόπιτες, οι ζαμπονοτυρόπιτες, το σοκολατούχο γάλα και τα γεμιστά μπισκότα, ενώ θα επιτρέπονται μόνα τα "σκέτα" και τα ολικής άλεσης.

Εκτός αυτών, την πόρτα της εξόδου πρόκειται να δουν οι σοκολάτες γάλακτος, ενώ θα επιτρέπονται οι "υγείας", καθώς περιέχουν μόνο φυτικά λιπαρά, τα αλλαντικά σε τοστ και σάντουιτς, αλλά και τα μιλκσέικ.

Θα απαγορευτούν επίσης και οι λιχουδιές, όπως καραμέλες, τσίχλες, σοκοφρέτες, κρουασάν, αλμυρά κράκερ και αναψυκτικά.

Το νέο σχολικό μενού που προτείνει στους μαθητές περιλαμβάνει φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς, ροφήματα από γάλα και φρέσκα φρούτα, σάντουιτς με τυρί, λαχανικά και αβγά, συσκευασμένα δημητριακά και σοκολάτα υγείας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin