Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon WikiLeaks: ΗΠΑ και Ιαπωνία ετοίμαζαν μυστική συμφωνία για τη φαλαινοθηρία

 
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να «παρακολουθήσουν» και να «δράσουν εναντίον» ακτιβιστών της οργάνωσης Sea Shepherd, στο πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας για τη μείωση της φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική.
Ειδικότερα, τέσσερα εμπιστευτικά τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι Αμερικανοί και Ιάπωνες διπλωμάτες διαπραγματεύονταν κρυφά συμβιβαστική συμφωνία λίγο πριν την περσινή σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, η οποία ρυθμίζει τη διεθνή φαλαινοθηρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

Στην ουσία οι ΗΠΑ πρότειναν στην Ιαπωνία να μειώσει τον αριθμό των φαλαινών που σκοτώνει κάθε χρόνο στην Ανταρκτική, με αντάλλαγμα να αποκτήσει το νόμιμο δικαίωμα να σκοτώνει άλλες φάλαινες στις δικές της ακτές.

Επιπρόσθετα, η Ουάσινγκτον θα υπέγραφε συμφωνίες για την «ασφάλεια στη θάλασσα», κάτι που θα διευκόλυνε τις φαλαινοθηρικές χώρες να αναλάβουν δράση ενάντια στους ακτιβιστές και κυρίως τα μέλη της οργάνωσης Sea Shepherd.

Η αμερικανική πρόταση απερρίφθη από την ΕΕ και τη Βρετανία τον Ιούνιο του 2010, ωστόσο τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι η οργάνωση Sea Shepherd είχε κυριολεκτικά «ντροπιάσει» την Ιαπωνία αφού κατάφερε να εμποδίσει τα φαλαινοθηρικά της να φτάσουν τις ετήσιες ποσοστώσεις στο κυνήγι φαλαινών.

Πηγή : econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin