Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ανθεί η πειρατεία στον χώρο των videogames

Ανθεί η πειρατεία στον χώρο των videogames 
Τα παράνομα αντίγραφα παιχνιδιών, καθώς και οι κονσόλες που έχουν υποστεί ειδική μετατροπή για να τα παίζουν επιφέρουν απώλειες δισεκατομμυρίων στο χώρο της βρετανικής βιομηχανίας videogames.


Απώλειες της τάξης των 1,45 δισεκατομμυρίων λιρών (1,7 δισ. ευρώ), υπό τη μορφή «χαμένων πωλήσεων» επέφερε η πειρατεία στα videogames (μέσω της πώλησης πειρατικών αντιτύπων παιχνιδιών και μετατροπής κονσολών έτσι ώστε να μπορούν να τα παίξουν, διαδικασία γνωστή ως «τσιπάρισμα» ) στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με την UKIE (United Kingdom Interactive Entertainment), η οποία αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία που στηρίζεται στο gaming, δεν χάνονται μόνο λεφτά, αλλά και θέσεις εργασίας: εκτιμάται πως η εκτεταμένη πειρατεία έχει κοστίσει τις θέσεις 1.000 εργαζομένων στο χώρο στη Βρετανία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των πειρατών είναι ότι τα παιχνίδια είναι εξαιρετικά ακριβά, πως οι εταιρείες σημειώνουν αρκετά κέρδη ως έχει και ότι η πειρατεία θα άρχιζε να εξαφανίζεται σαν φαινόμενο αν μειώνονταν οι τιμές.

Ο Μάρτιν από το Σκάρμπορο, 25 ετών, ασχολείται με το «τσιπάρισμα» παιχνιδομηχανών, έχοντας μετατρέψει τουλάχιστον 60. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως μπορεί να τροποποιήσει οτιδήποτε: «Από Xbox 360, μέχρι PS3, Wii, DS και PSP, για τα οποία και υπάρχουν νέες μετατροπές». Χρεώνει περίπου 40 λίρες, και ως αντάλλαγμα δίνει στον πελάτη μία κονσόλα που μπορεί να παίξει πειρατικά αντίγραφα παιχνιδιών, τα οποία κοστίζουν 1-5 λίρες.
«Η βιομηχανία videogames κερδίζει όσα και η βιομηχανία ταινιών πλέον…οπότε δεν μπορούν να λένε ότι χάνουν τόσα πολλά λεφτά εξαιτίας της πειρατείας» σχολίασε ο Μάρτιν.

Στη Μ. Βρετανία υπολογίζεται πως για κάθε αυθεντικό παιχνίδι που πωλείται υπάρχει τουλάχιστον ένα πειρατικό αντίγραφο, ενώ τα έσοδα από πωλήσεις λογισμικού στη χώρα έχουν μειωθεί από 1,9 δισεκατομμύρια λίρες (2008) σε 1,4 το προηγούμενο έτος.
Ο Μάικ Ρόλινσον, γενικός διευθυντής της UKIE, είπε πως το θέμα είναι απλό: πρόκειται για εγκληματίες, που παραβιάζουν το νόμο και απειλούν τη βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. «Όταν κάποιος παίζει ένα πειρατικό παιχνίδι, τα λεφτά πηγαίνουν στον παράνομο, όχι στη βιομηχανία. Αυτό εξαφανίζει θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πήγαιναν σε νεαρούς developers και graphic designers, οπότε 'πνίγει' τη δημιουργικότητα και εμποδίζει την ανάπτυξη και εμφάνιση νέων παιχνιδιών».

Κατά τον Ρόλινσον, τα παιχνίδια δεν είναι υπερτιμημένα: «τα περισσότερα είναι μεγάλα παιχνίδια, με 20-50 ώρες gameplay, κάτι που σημαίνει πολύ μεγάλη αξία αντι χρημάτων (value for money). Επίσης, ένα παιχνίδι σαν το Call of Duty χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να φτιαχτεί και κοστίζει εκατομμύρια λίρες».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin