Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Kevin Carter: Η φωτογραφία που έκανε τον κόσμο να κλάψει

 

1993: Λιμός στο Σουδάν.

Ένα μικρό υποσιτισμένο κοριτσάκι προσπαθεί σέρνοντας να φτάσει στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, για να πάρει λίγη τροφή.
Ένα αρπακτικό καραδοκεί, περιμένοντας το θήραμά του να πεθάνει.
Ο  Kevin Carter, ένας Νοτιοαφρικανός φωτορεπόρτερ, απαθανάτισε τη μακάβρια σκηνή.
Το 1994 η φωτογραφία τού χάρισε το Βραβείο Pulitzer, κάνοντάς τον διάσημο σε όλο τον πλανήτη.

Δυο μήνες αργότερα ο Carter αυτοκτόνησε σε ηλικία 34 ετών, μη μπορώντας να ξεπεράσει τη δυστυχία και τον πόνο που είχε συναντήσει στο Σουδάν και τα οποία του είχαν προκαλέσει κατάθλιψη.

Ο Kevin Carter γεννήθηκε στο Γιοχάννεσμπουργκ το 1960, όπου και βίωνε καθημερινά την αδικία του Απαρτχάιντ, με την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να συμβιβαστεί. Άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες και πίστη στα ιδανικά του, πολύ σύντομα έγινε πολέμιος του ρατσισμού με διάφορους τρόπους και επανειλημμένα διώχθηκε στη χώρα του. Ειρωνικά μάλιστα τον αποκαλούσαν "niger lover". Ποτέ όμως δεν το έβαλε κάτω. Στο Σουδάν πήγε το 1993 για να αποτυπώσει με τον φακό του τη φρίκη και τη δυστυχία του λιμού και του πολέμου. 

Οι New York Times αγόρασαν τη φωτογραφία του, που τυπώθηκε στις 26 Μαρτίου 1993 και έκανε το γύρο του κόσμου με χιλιάδες ανατυπώσεις, προκαλώντας συγκίνηση. Η φωτογραφία είχε γίνει κιόλας σύμβολο.

Στις 12 Απριλίου 1994 κέρδισε το βραβείο Pulitzer, γεγονός που έδωσε λαβή σε διάφορους επικριτές, που ισχυρίζονταν ότι είχε "στήσει" το σκηνικό της φωτογραφίας ή ότι φωτογράφιζε τέτοιες μακάβριες σκηνές και δεν έσωσε το κοριτσάκι, που κανείς δεν ξέρει τι απέγινε.

Η προσωπική του ζωή δεν πήγαινε καλά, ούτε και η καριέρα του την οποία είχε αρχίσει να παραμελεί, τα οικονομικά του πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο,ο κόσμος έλεγε διάφορα για το βραβείο και η κατάθλιψη τον κατέβαλλε ολοένα και περισσότερο.
Στις 27 Ιουλίου 1994 αυτοκτόνησε με μονοξείδιο του άνθρακα από την εξάτμιση του αυτοκινήτου του στο Γιοχάννεσμπουργκ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin