Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γερμανία: Επικριτικό σχόλιο της "FAZ" για την απόφαση παρέμβασης της Ελλάδας υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Επικριτικά σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, 14.01.2011) την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Το Βερολίνο δεν βλέπει περιθώριο για τέτοιου είδους αξιώσεις", τιτλοφορείται σχόλιο της εφημερίδας, που υποστηρίζει ότι "κάποια στιγμή πρέπει να μπει τέλος. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αυτό δεν το αντιλαμβάνεται".

Η FAZ σημειώνει ότι "πράγματι πρέπει να υπάρξει κατανόηση για τα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους προσπαθούν να λάβουν αποζημίωση".

Παραδέχεται ότι "είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επιθυμεί τώρα να παρέμβει σε μία δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, πλην όμως δεν πράττει ορθά. Το Βερολίνο έχει πολλάκις καταστήσει σαφές ότι μετά από οικειοθελείς πληρωμές (αποζημιώσεων), συνύπαρξη δεκαετιών στην Ε.Ε. και επίσης δεκαετίες μετά τη Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα (για την επανένωση των Γερμανιών), ότι δε βλέπει περιθώριο για άλλες τέτοιου είδους αξιώσεις που βασίζονται σε ιστορικές αδικίες".

Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι "βεβαίως, ακόμη ζουν τα θύματα και πολλοί από τους δράστες λογοδοτούν ακόμη ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους ότι δε ζούμε πια σε κατάσταση κατάπαυσης του πυρός. Η αλληλεγγύη μεταξύ ευρωπαίων εταίρων δεν αποδεικνύεται μόνο με μηχανισμούς στήριξης".

Πάντως, η απήχηση του θέματος αυτού στο γερμανικό τύπο είναι περιορισμένη. Πλην του σχολίου της "FAZ", οι αναφορές των γερμανικών εφημερίδων στο θέμα αυτό είναι περιορισμένες στην ειδησεογραφική κάλυψη και μάλιστα σε σχετικά μικρό αριθμό εφημερίδων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin